U duhu tradicije Jablanica i ove godine domaćin Seoskog višeboja

24. Jun 2019
U duhu tradicije Jablanica i ove godine domaćin Seoskog višeboja

14. godinu zaredom “Seoski višeboj” u  selu Jablanica protekao je u znaku saborovanja i tradicije zlatiborskog  kraja, sportskih nadmetanja i pozitivne atmosfere.
Od ranih jutarnjih časova i domaćini i gosti pripremali su se za  interesantan sportski i kulturni program, po kome je ova manifestacija  poznata ne samo u Zapadnoj Srbiji već i šire. Svečano otvaranje  manifestacije upriličeno je u 11.00 časova obraćanjem predsednika  opštine Čajetina, Milana Stamatovića, uz nastup trubačkog orkestra  Milovana Milaćevića.


Sportska takmičenja počela su nešto kasnije. Spretni zlatiborci, ali i  gosti koji su imali želju da se uključe u nadmetanja takmičili su se u  tradicionalnim sportskim disciplinama poput bacanja kamena s ramena,  skok u dalj, prevlačenje klička, prevlačenje rukom, puzanje uz banderu.

Pored sportskih, takmičenje je bilo organizovano i u nekoliko radnih  disciplina: ručno prestrugavanje testerom kladarom i ručno struganje  dubećom testerom.
Sudeći po reakcijama publike najuzbudljivije discipline bile su trka  konja i takmičenje u trci na vlaci konjskom i volovskom zapregom.

Za dobru atmosferu i raspoloženje gostiju bio je zaslužan bogat  kulturno-umetnički program u okviru koga su nastupali trubački orkestar  Milovana Milaćevića, ansambl KUD-a “Zlatibor”, Vujica Dragović, orkestar  “Čudo” i pevačke grupe.

Kako je selo Jablanica još od davnina poznato po proizvodnji katrana,  organizaciji Seoskog višeboja prethodilo je paljenje katranice i  demonstracija pečenja katrana na tradicionalan način, onako kako su  stari u ovim krajevima to radili vekovima unazad.

Turističko udruženje Jablanica, uz podršku opštine Čajetina, Turističke  organizacije Zlatibor i Sportskog centra Čajetina , još jednom je  pokazalo da u svom selu čuvaju i neguju biser tradicije i da su domaćini  jedne od najbolje organizovanih seoskih manifestacija Srbije.