U fokusu Evropske nedelje mobilnosti i bezbednost dece u saobraćaju

Autor: uzice.rs
21. Septembar 2023
U fokusu Evropske nedelje mobilnosti i bezbednost dece u saobraćaju

U okviru projekta “Uspostavljanje uslova za kvalitetno i pristupačno predškolsko obrazovanje u ruralnom području sela Karan”, kroz EU PRO plus program i u okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti u dvorištu vrtića Karan organizovan je događaj “Edukacija dece u vezi sa bezbednim učešćem u saobraćaju sa ciljem ostvarivanja nacionalnog cilja – VIZIJA 0 – bez poginule i povređene dece u saobraćaju”.

Ovo je zajednička aktivnost Agencije za bezbednost saobraćaja, Saveta za bezbednost saobraćaja grada Užica, udruženja “Roditelj” i Tehničke škole “Radoje Ljubičić”. Prema rečima iz udruženja “Roditelj”, cilj ove aktivnosti je stvoriti prduslove za bezbedno učešće dece u saobraćaju.

“Ovde će se uskoro otvoriti vrtić i cilj nam je da prilagodimo infrastrukturu, kako bi nam deca bezbedno stigla i bezbedno se vratila kući. šaljemo poruku roditeljima da je njihova velika uloga da decu pripreme, a mi ćemo dati svoj doprinos i na ovaj način. Želimo da ih provedemo kroz poligon da bezbedno prelaze ulicu, koja nikako nije mesto gde se može vežbati”.

I pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Užicu, u cilju promocije projekta “Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo”, na Gradskom trgu u Užicu organizovli su druženje sa učenicima osnovnih škola kojima se kroz edukativne radionice približili rad policije i ukazali na osnove bezbednog ponašanja. Njima su se pridružili članovi saveta za saobraćaj grada Užica, udruženja “Roditelj” i TŠ “Radoje Ljubičić”.

Evropska nedelja mobilnosti završava se sutra. Tradicionalno, poslednjeg dana obeležavanja predstavnici gradskog rukovodstva na posao će umesto automobilima doći peške.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs