U Istorijskom arhivu Užice otvorena izložba povodom Dana državnosti Srbije

Autor: uzice.rs
15. Februar 2024
U Istorijskom arhivu Užice otvorena izložba povodom Dana državnosti Srbije

U prisustvu ministarke Irene Vujović, predstavnika grada, ustanova i građana u Istorijskom arhivu Užice otvorena je izložba “Slike života, fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine“. Izložba čiji su autori Goran Sudimac iz Državnog arhiva Srbije i Marko Marković direktor Arhiva Kosova i Metohije priređena je povodom Dana državnosti Srbije.

“15. februar u srpskoj istoriji ima važno mesto i lep je povod da se na Sretenje sretnemo sa sećanjem na vreme začetka novovekovne srpske države, ali i upoznamo sa životom naših predaka u nekim drugim vremenima, na prostorima koje doživljavamo na poseban način”, istakao je obraćajući se prisutnima zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović.

Prema njegovim rečima izložba „Slike života , fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913.godine“, otkriva mnogo detalja o životu običnih ljudi na prostoru Kosova i Metohije i duhu vremena na početku 20.veka.

“Svaka fotografija vredi više od milion reči baš zato što su na njima uhvaćeni i trenuci oskudice, bosonogog detinjstva, teškog života, ali i probuđene nade naroda u tek oslobođenoj Staroj Srbiji. Zbog toga ne treba previše govoriti o samoj izložbi. Treba zastati pored svake slike, udubiti se u njen sadržaj i poruku koju može da nosi. Nadam se da će ova izložbena postavka privući pažnju Užičana koje pozivam da posete Istorijski arhiv, dodao je Stojadinović uz čestitke građanima povodom Dana državnosti.

Izložbu je ispred Vlade Republike Srbije otvorila Irena Vujović ministarka zaštite životne sredine.

“Izložba koju danas otvaramo simbolično, uoči Sretenja, još jednom nas podseća na korene i slobodarski duh na koje smo ponosni i koje smo kao narod kroz vekove negovali. Dva ključna istorijska događaja obeležila su 15. februar kada obeležavamo Dan državnosti, prvi davne 1804. godine kada je na taj dan podignut Prvi srpski ustanak, a drugi je usledio 31 godinu kasnije kada je Srbija dobila prvi Ustav. Sretenjskim ustavom su postavljeni temelji moderne slobodne i suverene države kakvu danas imamo. Danas gledajući u prošlost moramo da mislimo na budućnost da usmerimo snagu i borimo se za buduće generacije, da za njih sačuvamo Srbiju, kakvu su nama naši preci ostavili. Istorija nas uči da u svakoj borbi koja nam predstoji samo ako smo ujedinjeni i istrajni možemo da ostvarimo ciljeve u najboljem interesu svih nas”, naglasila je ministarka Vujović.

Prema rečima jednog od autora izlžbe Marka Markovića direktora Arhiva KiM, ova izložba ima itekako važan istorijski značaj. Čini je 80 fotografija iz života običnih ljudi, bivših turskih podanika, a već slobodnih građana, stanovnika onovremene Prištine, Prizrena, Lipljana i Gračanice, nastale 1913. godine.

Na fotografijama se oseća duh vremena novooslobođenih gradova i sela, kao i životni detalji na istorijskom prelazu iz Osmanskog carstva u Kraljevinu Srbiju. Reč je o jedinstvenom trenutku gde se na terenu, u novom kontekstu, vide lokalni stanovnici, zanatlije, trgovci, oficiri i vojnici pobedničke vojske, kao i novinari, fotografi i činovnici na Kosovu i Metohiji i Staroj Srbiji.

Fotografije preuzete sa www.uzickarepublikapress.rs