U KC Zlatibor otvorena izložba posvećena Miroslavljevom jevanđelju

Autor: zlatiborpress.rs
16. Februar 2024
U KC Zlatibor otvorena izložba posvećena Miroslavljevom jevanđelju

U galeriji Kulturnog centra Zlatibor, u nastavku manifestacije “Duhovnim stopama”, posetioci su imali priliku ne samo da vide, nego i da dotaknu i prelistaju faksimil Miroslavljevog jevanđelja. Svim zainteresovanima je omogućeno razgledanje stručno vođene izložbe “Božansko nadahnuće- Miroslavljevo jevanđelje” do 17.februara u terminu od 10 do 17 časova.

Izložba posvećena Miroslavljevom jevanđelju otvorena je u galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru. Postavku posvećenu knjizi, koju je UNESKO uvrstio u najvrednija dokumenta celokupnog čovečanstva, do sada je videlo više od 1.400.000 posetilaca širom sveta. O najstarijem i najvrednijem ćiriličnom rukopisu govorio je Veljko Topalović.

“Ovo je izložba o putu Miroslavljevog jevanđelja kroz vreme i prostor. Tu su faksimili, najbolje moguće kopije Miroslavljevog jevanđelja i srpskog psaltira koji se čuva u Minhenu, dva najbolja i najskuplja faksimila na svetu. U izradi ove izložbe učestvovalo je 300 svetskih stručnjaka. Miroslavljevo jevanđelje je najstariji sačuvan srpski srednjovekovni rukopis na ćirilici. On se smatra najvrednijim srpskim pokretnim dobrom koje je 700 godina provelo u manastiru Hilandar a u toku dva svetska rata čuvano je sa svim zlatom koje se nalazilo u Srbiji u tom trenutku. Posle Drugog svetskog rata država Srbija je uložila 10 miliona evra u neuspešni pokušaj izrade fototipskog izdanja. Ovde se nalazi i faksimil srpskog psaltira, rukopisa iz 14. veka. To je možda najraskošniji psaltir u Evropi zato što ima najveći broj minijatura oslikanih na zlatu”.

Gost na predavanju bio je Inok Sava sa Svete Gore koji je doneo čudotvornu ikonu Mlekopitateljicu i uveličao ovaj duhovni događaj.

” Ova litijska ikona je pre 8-9 godina došla u Srbiju, ona ima svoju volju i Presveta Bogorodica sa svojom ikonom putuje gde ona želi. Bila je u Rusiji tri puta, u mnogim eparhijama srpske i ruske crkve, bili smo i kod Svete Petke. Imamo i psaltir cara Davida, minhenski psaltir iz 14. veka koji je verovatno držao i car Lazar. Ovo su naše najveće svetinje i dok se ne vratimo korenima neće nam biti bolje, to je moja poruka”, kaže Inok Sava.

U narednim danima biće prikazan dokumentarni film „U početku beše reč“ o dramatičnom istorijatu najstarijeg srpskog ćiriličnog rukopisa. Dokumentarni film dobio je prve nagrade na svetskim festivalima a faksimilna izdanja iz 1998. i 2019. godine otkupile su najveće biblioteke i univerziteti sveta.

Korišćene fotografije preuzete sa www.zlatiborpress.rs