U posude pored kontejnera ili u kontejnere ISKLJUČIVO ohlađeni pepeo

20. Oktobar 2021
U posude pored kontejnera ili u kontejnere ISKLJUČIVO ohlađeni pepeo

Početkom svake grejne sezone JKP “Bioktoš” se suočava sa problemom paljenja kontejnera žarom koji se stvara u pepelu. Pošto se to i pored dosadašnjih upozorenja i dalje dešava ovim putem apelujemo na sve građane da se ova loša navika iskoreni.


Najljubaznije molimo građane koji se greju na čvrsto gorivo da ohlađeni pepeo odlažu u posude pored kontejnera ili u kontejner.

Džakove za odlaganje pepela građani će moći da preuzmu u prostorijama JKP “Bioktoš”,ulica Lipa bb, posle 01. novembra.

Iz ovog komunalnog preduzeća ističu da sve dodatne informacije građani mogu dobiti na broj telefona RJ “Javna Higijena” 031/525-426.

Ovome dodajemo da se zbog nemarnog bacanja žara svake godine u Srbiji uništi više od 2.000 kontejnera. Najviše njih strada tokom grejne sezone, a pored materijalne štete paljenje kontejnera utiče i na zagađenost vazduha.

Podsećamo, da su prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine gradovi u Srbiji tokom prošle godine imali velikih problema sa prekomernim zagađenjem vazduha. Vazduh treće kategorije udisali su tokom 2020. i građani Užica, a velikog udela u tome pored načina grejanja, imaju izduvni gasovi automobila ali i paljenje kontejenra tokom trajanje grejne sezone.

Upravo to je i razlog više zbog koga bi Užičani trebalo da budu obazrivi i sa odlaganjem drugog potencijalno opasnog otpada, jer samo jedan upaljeni pikavac od cigarete, može da napravi veliku štetu. U takvim situacijama vatra veoma brzo zahvata kompletan sadržaj sudova za smeće, što ne samo da prouzrokuje njihovo uništavanje, već postoji i velika opasnost da se plamen raširi i zahvati okolno rastinje, objekte ili u blizini parkirane automobile, čime bi se ugrozila i bezbednost prolaznika.