U StaPark-u od subote radionice za decu

Autor: uzice.rs
08. Septembar 2021
U StaPark-u od subote radionice za decu

U Neolitskom naselju u Staparskoj banji od subote 11. septembra, pa naredna četiri vikenda biće organizovane besplatne radionice za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Radionice na prostoru od 300m2, uz sadržaje koji će decu vratiti u vreme neolita organizuje grad Užice, u saradnji sa Umetničkom školom, Turističkom organizacijom i Regionalnom razvojnom agencijom.

Snežana Milisavljević menadžerka projekta Neolajf, istakla je da će prve radionice biti organizovane u subotu 11. i nedelju 12. septembra i pozvala sugrađane da dođu. Deca će dolaziti u grupama, prva od 11 do 13 časova, a druga od 14 do 16 časova. Svake subote i nedelje u  10:30 časova na rampi u Turici će biti oraganizovan mini bus za decu u pratnji roditelja, za učesnike radionice koji ne mogu da dođu peške. Takođe obezbeđeno je i osveženje.

“Predvideli smo veoma zanimljiv sadržaj koji podrazumeva upoznavanje sa praistorijom, odnosno upoznavanje sa životom i navikama neolitskog čoveka. Deca će imati priliku da vide urađena oružja i oruđa iz tog perioda, tu je i arheološka sonda sa kojom će raditi mali arheolozi uz stručno vođenje. Suvenire koje naprave od gline moći će da ispeku, a u unutrašnjosti jedne od kuća biće realizovana radionica iz arheološkog crtanja. Važno je naglasiti i da će da će deca ovde raditi sa glinom, peskom i blatom pa bi u skladu sa tim trebalo da se i obuku.”

Ona dodaje i da se za sada otvara deo od 300 kvadrata za radionice mališana, dok će postavke u drugom delu naselja uz stručno vođenje arheologa biti otvorene u nedelji obeležavanja Dana grada. Za sve posetioce i turiste celokupno naselje biće funkcionalno od proleća naredne godine.

Do proleća će, po rečima Ratka Trmčića člana Gradskog veća svi sadržaji StaParka biti uvršteni i u redovne planove užičkih škola.

” Direktori će to sigurno podržati i verujem da će od sledeće godine ući u godišnji plan rada škola. Na ovom mestu biće moguće organizovati  časove istorije, biologije, ekologije… Siguran sam da će u takvim časovima učenici zaista uživati i mnogo naučiti”.

Neolitsko naselje obuhvata površinu od 600 metara kvadratnih, i na tom prostoru nalaze se četiri nastambe i jedna zemunica. Tu je i jedna  savremena kuća pri čijoj izradi je blato korišćeno u završnoj fazi.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.