U Užicu najavljena akcija “16 hiljada stabala za 16 hiljada ložišta”

Autor: Slavica Panić
31. Januar 2020
U Užicu najavljena akcija “16 hiljada stabala za 16 hiljada ložišta”

Prema procenama u gradu Užicu ima 16 000 individualnih ložišta koja se navode kao osnovni razlog zagađenog vazduha u gradu. Ideja je da svi vlasnici kuća koja poseduju individualna ložišta dobiju po jednu besplatnu sadnicu koju će zasaditi u svom dvorištu. Sredstva za kupovinu16 hiljada sadnica jasena biće izdvojena iz budžeta grada.

Akcija pošumljavanja pod nazivom “16 000 stabala za 16 000 ložišta” danas je predstavljena javnosti. Da lokalna samouprava ima nameru da započne rešavanje problema zagađenosti svakako je za Užičane dobra vest iako će ova stabla uticati na kvalitet vazduha tek kada  ona razviju svoju krošnju.

“Ovakav projekat ima nemerljiv značaj ali njegova realizacija i uspeh će isključivo zavisiti od zainteresovanosti građana da se prijave i učestvuju u ovoj akciji. Ideja je da direktno naše sugrađane uključimo u kompleksan problem rešavanja kvaliteta vazduha u našem gradu”,rekao je Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica.

Pošumljavanje je jedan od najboljih načina i metoda za dugoročno rešavanje problema kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine. Procena je da prilikom podizanja novih zasada na jednom hektaru mže biti oko 2500 sadnica pa ukoliko 16 000 sugrađana posadi samo po jednu sadnicu zeleni pojas će se povećati za 6,4 hektara.

“Uporedo sa ovim projektom koji se celokupno finansira iz budžeta Grada Užica, planiramo i da uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine nastavimo projekat „Udahnimo život prirodi“ od prošle godine  i da u ovoj godini podignemo novi zasad u širem centru grada na površini od oko 10 hektara”, ističe Stanisavljević.

Koordinatorka Kancelarije za mlade Grada Užica Marija Maričić dodala je da će volonteri ove kancelarije animirati građane da se odazovu akciji jer su prepoznali njen značaj. Svake nedelje oni će deliti flajere i obaveštavati o ovoj akciji.

Građani će moći da biraju između sadnice jasena i mleča koji je sličan javoru. Podela sadnica biće u toku marta da bi pošumljavanje bilo uspešno kada počne vegetacija. Pored građana predstavnici grada uputili su poziv i privrednicima, ustanovama i svima koji imaju mogućnosti da u dvorištu posade drvo i da se odazovu akciji.

Prijavljivanje je do kraja februara online na sajtu Grada Užica, putem mejla –ijasamodgovoran@uzice.rs, na telefon 031592 421 ili direktno u prostorijama Odeljenja za zaštitu životne sredine i održiv i razvoj.