U Užicu predstavljen „Jedinstveni kodeks šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada“

25. Januar 2019
U Užicu predstavljen „Jedinstveni kodeks šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada“

Česte promene u prosveti i tržištu rada, dovele su do pojave novih, potpunog nestanka nekih zanimanja i uslovile izradu novog šifarnika. Novim šifarnikom obuhvaćeno je najviše novih zanimanja u IT sektoru gde će najverovatnije broj zanimanja  nastaviti da se povećava

Novi šifarnik urađen je u saradnji Ministarstva rada, Ministarstva prosvete i Nacionalne službe za zapošljavanje. Jula meseca prošle godine Vlada ga je i usvojila a u primeni je od 01.01.2019.godine. Novi šifarnik usklađen je sa Međunarodnim šifarnikom zanimanja ISO-08.

“Šifarnik sa novih 2.600 sada obuhvata 4.361 zanimanje, odvojenih u devet grupa, olakšaće poslodavcima i NSZZ posredovanje kako bi se lakše definisale i zadovoljile potrebe poslodavaca za određenim zanimanjima i definisali ih u svojim sistematizacijama. U skladu sa promenama i potrebama novi šifarnik će se ubuduće dopunjavati ili manjati jednom godišnje kako bi potpuno bio usklađen sa obrazovnim profilima u prosveti i stanjem u privredi”, rekao je u Užicu Goran Gležnić načelnik Odeljenja za planiranje karijere u NSZZ.

Postojanje konkretnih zanimanja u šifarniku mnogima će pomoći da lakše nađu posao a država će dobiti bolji uvid u to kako izgleda tržište rada.Osim što predstavlja popis zanimanja, šifarnik bi trebalo da otkloni nerazumevanje nekih od zanimanja koja postoje ali se do sada nisu nalazila na listi.

Neka od zanimanja koja do sada nisu bila u šifarniku su: dizajner korisničkog interfejsa, organizator učenja na daljinu, programer animacija, programer veb-sajta ali i roštiljdžija, frizer za pse, radnik na kremiranju, klovn, uzgajivač svilene bube itd.

Šifarnik zanimanja poslednji put je menjan 1990.godine