Učenički parlament i tematski dan “Znamenite žene našeg kraja”

Autor: zlatiborpress.rs
05. Decembar 2021
Učenički parlament i tematski dan “Znamenite žene našeg kraja”

OŠ “Dimitrije Tucović” u Čajetini je prethodnu sedmicu posvetila tematskom danu pod nazivom “Znamenite žene našeg kraja”, pa je gost Učeničkog parlamenta bila članica Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Čajetina koja je govorila o rodnoj ravnopravnosti.

Cilj tematskih dana koji se planiraju Godišnjim planom škole jeste da se na časovima i vannastavnim aktivnostima govori o određenim bitnim temama i dešavanjima u društvu. Petak je u školi “Dimitrije Tucović” bio posvećen “Znamenitim ženama našeg kraja”, ali i bitnosti razumevanja pojma rodne ravnopravnosti.

“Učenici su izradili različite prezentacije, panoe, istraživačke radove o svim znamenitim ženama našeg kraja. Ono što bih posebno istakla jeste to da su oni bili svesni toga da su žene koje su nekada živele u prošlosti i one koje su danas sa nama, da to mogu biti njihove majke, bake, komšinice, poznanice, čiji je život po nečemu bio specifičan, pa smo razgovarali uopšte o položaju žena kroz vreme”, rekla je za Zlatibor pres Jagoda Jeremić, nastavnica srpskog jezika i koordinatorka Trematskog dana.

Učenički parlament čajetinske osnovne škole ne sreće se prvi put sa ovom temom. O njoj se govori na časovima, ali se oblikuje i u svakodnevici.

“Mi smo se trudili, u saradnji sa Savetom za rodnu ravnopravnost, da im se približi ova tema, da negde senzibilišemo i shvatimo kakav je doprinos žena u našem životu. Podelom poslova, tj. svakodnevnom organizacijom svakodnevnog života, da pomognemo jedni drugima , da imamo više vremena za neke druge zajedničke aktivnosti, i da na taj način svi zajedno rastemo”, nadovezala se nastavnica Ivana Milojević , koordinatorka Učeničkog parlamenta.

Savet za rodnu ravnopravnost opštine Čajetina je svojim Lokalnim akcionim planom predvideo niz edukacija za različite grupe građana, među kojima su i deca.

“Savet za rodnu ravnopravnost je svojim Lokalnim akcionim planom predvideo ove edukacije kako bi decu upoznao sa tim šta je rodna ravnopravnost, kako da je poštujemo, kako da poštujemo jedni druge i tako ostvarimo neko lepše i zdravije društvo”, kaže Brankica Rajović iz Saveta za rodnu ravnopravnost. ” Mi smo danas ovde da deci predstavimo neke principe rodne ravnopravnosti kako bi jedni druge više poštovali, kako bi poštovali svoje majke, bake, i sutra bili bolji bračni partneri.”

Sami Parlamentarci su, kao predstavnici svojih školskih drugova, govorili kako je shvaćena rodna, a kako polna ravopravnost i koliko se poštuju u društvu u kojem žive.

Ova i slične teme i razgovori o njima težnja su da se jedan svet, sa svojim dobrim i lošim stranama, učini boljim mestom za sve. Cilj je, naglašava Ivana Milojević, da kroz ovakve i slične zajedničke aktivnosti bolje razumemo i prihvatimo jedni druge.

Fotografije preuzete sa www.zlatiborpress.rs.