Učestali napadi pasa lutalica izazvali treću vanrednu situaciju u Prijepolju

Autor: foruminfo.rs
22. Januar 2021
Učestali napadi pasa lutalica izazvali treću vanrednu situaciju u Prijepolju

Treća vanredna situacija koja je od danas na snazi u opštini Prijepolje uvedena je zbog učestalih napada pasa lutalica na građane ove opštine. Hitno će biti angažovana firma koja će ukloniti opasne pse sa ulica, prenosi portal www.foruminfo.rs. Inače, prva vanredna situacija je proglašena zbog epidemije korona virusa, druga zbog snežnih padavina i čišćenja puteva na delu teritorije opštine.

Od početka godine do 21. januara u Hitnoj službi Doma zdravlja Prijepolje je zbrinuto 12 osoba zbog povreda koje su im naneli psi lutalice. Poslednjih dana napadi su učestali, a građani Prijepolja su pretrpeli ozbiljne povrede. Sve to zahtevalo je hitne mere opštinske vlasti, odnosno Štaba za vanredne situacije Opštine Prijepolje.

Predsednik opštine Prijepolje i komandant Štaba Vladimir Babić je rekao za portal www.foruminfo.rs da su događaji od prethodnih dana zahtevali hitnu reakciju, a da poštovanje procedure za objavljivanje javne nabavke nije dovoljno brzo za rešavanje ovog problema zbog čega je proglašena vanredna situacija. Po hitnom postupku će biti angažovana firma da ukloni opasne pse sa ulica jer je bezbednost građana na prvom mestu. Naglasio je da će tokom sledeće sedmice biti raspisana javna nabavka u redovnom postupku iz planiranih budžetskih sredstava.

Hitna akcija bi trebalo, prema rečima predsednika opštine, da bude što kraća, sa jednom ili dve intervencije i sa ciljem da se uklone opasni psi sa ulica.

Predsednik Opštine je pozvao sve koji znaju firme koje mogu da pruže ove usluge da se jave, da pomognu i naglasio da su predstavnici organizacija civilnog društva rekli da su već uklonili 15-ak opasnih pasa sa ulica, kao i da je uvođenje vanrednog stanja surov način za rešavanje ovog problema.

Predsednik Opštine kaže da to što su na snazi tri vanredne situacije znači da se nisu stekli uslovi da se ukine ovo stanje ni po jednom osnovu. Kako kaže, zna da ove mere nisu popularne, ali su neophodne.

Uvođenju vanredne situacije prethodilo je nekoliko napada pasa na građane, pri čemu su pojedinima nanete i ozbiljne povrede. Za tri dana zdravstvenu pomoć zbog ujeda pasa lutalica zatražile su četiri  osobe. Hitne mere koje predstavnici opštinske vlasti preduzimaju trebalo bi da osiguraju svima da se bezbedno kreću ulicama, ali i da problematični psi budu zbrinuti i tretirani na human način.