Udruženje “Jefimija” i grad Užice pridružili se kampanji “Daj pedalu raku”

Autor: uzice.rs
25. Septembar 2023
Udruženje “Jefimija” i grad Užice pridružili se kampanji “Daj pedalu raku”

Akcija, kojom se udruženje “Jefimija” i grad Užice tradicionalno pridružuju obeležavanju međunarodnog Meseca borbe protiv raka dojke i kampanji “Daj pedalu raku” i ove godine protekla je uz učešće velikog broja Užičana. Šetnjom do Gradske plaže i vežbanjem poručili su da su zdravi stilovi života od presudnog značaja za prevenciju bolesti koja je kod nas prvi uzrok smrtnosti kod žena.

Skup podrške kampanji “Daj pedalu raku” orgnaizuje se u saradnji sa Ženskim centrom Milica, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja , Ministarstva omladine i sporta i podrškom Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, a po rečima Slavice Simić iz Udruženja “Jefimija”, cilj je da se cela zajednica uključi i da se promocijom zdravih stilova života deluje preventivno, ali i da se pošalju važne poruke.

“Važno je da svi utičemo na to kakav će biti proces dijagnostike, važno je da on bude brz, da se na njega ne čeka dugo, da proces lečenja bude raznovrstan i da se obezbede terapijske podrške i inovativne terapije. I sada možemo da kažemo da je za ovih 20 godina postojanja “Jefimije” ovo danas drastična promena. Ponosni smo na ono što je do sada učinjeno, jer smo dosta uticale na promenu te slike. Zaista smo zadovoljne, jer doprinosimo povećanju svesti o zdravlju.”

Dr Maja Gulan hirurg-onkolog, naglašava da je od velikog značaja povratak prirodi i pravim vrednostima druženju, pokazivanju solidarnosti i saosećanja kada je to potrebno. Takođe i fizička aktivnost i pravilna ishrana pomoći će u očuvanju fizičkog ali i jednako važnog mentalnog zdravlja.

“Ova akcija tome služi i drago nam je da je danas ovde veliki broj mladih i dece, jer upravo njih traba da naučimo. Tu su i biciklisti, motociklisti i svi oni koji daju podršku borbi protiv raka dojke. Rak dojke je kod nas prvi uzrok smrtnosti kod žena, prvi uzrok prevremene smrti, sve mlađe žene obolevaju. Zato je strašno važno da svi zajedno imamo svest o tome, da idemo na preventivne preglede čak i kada nemamo tegobe od i da već od 40. godine krenemo sa mamografskim pregledima dojke. Jednostavno, ako vi kao pacijenti pomogete nama zdravstvenim radnicima da na vreme otkrijemo bolest, onda je uspeh zagarantovan, o čemu svedoče i žene koje su prošle proces lečenja i koje su danas ovde sa nama”.

Ova manifestacija u Užicu se organizuje deveti put i uvrštena je u program obeležavanja Dana grada.