Ujedinjeno i dostojanstveno

09. Avgust 2018
Ujedinjeno i dostojanstveno

Posle premišljanja užičke gradske vlasti da li da im otvore vrata gradske kuće ili ne, predstavnici Saveza za Srbiju, ujedinjene opozicije u osnivanju, ipak su se okupili u skupštinskoj sali. Okupljenim građanima predstavili su trideset tačaka svog programa.

lutovac

Posle Šapca, Užice je prvi grad u kome je održano ovakvo opoziciono okupljanje. Prisutnim građanima, njih oko tri stotine, obratili su se: Milan Stamatović, Vuk Jeremić, Nebojša Zelenović, Zoran Lutovac, Borko Stefanović, Gordana Marinković Savović, Željko Veselinović i Janko Veselinović.

Kao najvažnije teme svog programa izneli su očuvanje Kosova i drugih srpskih teritorija, zaustavljanje prodaje nacionalnih resursa i strateških kompanija, vraćanje dostojanstva radnicima i svim građanima, zaustavljanje politike jeftine radne snage kao osnovne ponude stranim investitorima, sufinansiranje domaće a ne strane privrede.

Kao hitne promene Savez je najavio strategiju očuvanja stanovništva, stvaranjem uslova, pre svega mladim i obrazovanim ljudima da rade u svojoj i za svoju zemlju. Političko zapošljavanje nestručnog kadra, čemu danas prisustvujemo, vodi zemlju u propast, tvrde predstavnici Saveza.

Sloboda medija i trenutna medijska slika Srbije, bila je takođe jedna od tema govornika. Po njihovom mišljenju u Srbiji vlada zastrašivanje građanja i medijski pritisak političke podrške. Sloboda življenja, a ne samo govora, neophodna je građanima Srbije, čulo se na ovom skupu.

Zadovoljni brojem okupljenih, Savez veruje u podršku Užičana, kao građana revolucionalizma, građana koji poštuju slobodu i znaju da se za nju izbore, što se kroz istoriju više puta pokazalo.

Kako su organizatori i najavili, skup je protekao u najboljem redu, dostojanstveno i demokratski, bez grubih reči, povika i zvižduka. Da bi što više Užičana čulo njihove planove, sledeće okupljanje Saveza najavili su na otvorenom, što je jedan broj građana i ovog puta, kako je bilo i najavljeno, očekivao.

Jedna od rečeniča, tačnije citata, koja je pozdravljena gromoglasnim aplauzom, bila je:

„Pao je četrnaesti kolometar, al nikad neće Kadinjača“…