Ukupno 900 zaraženih u Srbiji, u Zlatiborskom okrugu jedna novoinficirana osoba

Autor: uzickarepublikapress.rs/zdravlje.gov.rs
31. Mart 2020
Ukupno 900 zaraženih u Srbiji, u Zlatiborskom okrugu jedna novoinficirana osoba

U Republici Srbiji je do 15 časova 31. marta 2020. godine registrovano ukupno 900 potvrđenih slučajeva COVID 19. Za poslednja 24 časa zabeleženo je sedam novih smrtnih slučajeva od koronavirusa, koji je do sada u Srbiji usmrtio 23 osobe.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 477 osobe od kojih je 115 pozitivno i 362 negativno na novi korona virus. Do 15 časova, 31. marta 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 3561 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.


U istom periodu, na teritoriji Zlatiborskog okruga potvrđen je još jedan novi slučaj infekcije novim korona virusom (COVID-19). Reč je o osobi sa prebivalištem u Novoj Varoši.

Inače, do danas je na teritoriji na šeg okruga potvrđeno ukupno 11 slučajeva infekcije COVID-om 19, i to tri osobe u Užicu, po dva lica u Požegi, Čajetini i Novoj Varoši i po jedna u Prijepolju i Sjenici.


Osnovni saveti i preporuke Ministarstva zdravlja Republike Srbije kako da se zaštitite od novog korona virus – COVID-19.

Često perite ruke sapunom i vodom (u trajanju najmanje 20 sekundi) ili koristite sredstvo za dezinfekciju na bazi 70% alkohola.

Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kijaju i/ili kašlju.

Izbegavajte pozdravljanje rukovanjem i ljubljenjem, a sa sagovornicima održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra.

Ako kašljete ili kijate prekrijte usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom. Maramicu odmah bacite u kantu za otpatke sa poklopcem i operite ruke.

Često provetravajte prostorije u kojima boravite.

Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.

Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku.

Masku koristite samo ako kijate ili kašljete ili ukoliko negujete bolesne.

Održavajte higijenu životnog prostora.

Preporuke za osetljive grupe stanovništva
Infekcija korona virusom u oko 80% slučajeva uzrokuje blagu bolest i većina obolelih se oporavlja dok 6% ima teški oblik bolesti sa komplikacijama.

Najveći broj teških oblika bolesti registrovan je kod osoba starijih od 60 godina i osoba sa hroničnim bolestima (bolesti srca i krvnih sudova, hronične bolesti disajnih organa, šećerna bolest). Starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima treba da se pridržavaju istih opštih mera zaštite kao i opšta populacija i da koriste svoju uobičajenu terapiju prema savetu lekara.