Uspešni od sebe uvek očekuju više i bolje

Autor: B.Kuzmanović
24. Januar 2020
Uspešni od sebe uvek očekuju više i bolje

Šest doktora nauka, najbolji radnici PU Užice i Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije- odeljenje u Užicu, najposvećeniji zaposleni u javnom sektoru, najuspešniji sportisti, kulturni radnici, novinari i predstavnici Crvenog krsta, okupili su se u Gradskoj kući na tradicionalnom prijemu za najuspešnije Užičane u 2019.godini. Zajedničko im je da su u protekloj i godinama unazad stigli do izuzetnih rezultata zahvaljujući ozbiljnom i kontinuiranom ulaganju u svoja znanja i veštine.

 

Titulu doktora nauka poneli su Gordana Stanić, doktor ekonomije, Nataša Trnavac Ćaldović, doktor nauka u oblasti filoloških nauka, Danijela Stanić, doktor srpskog jezika, Milan Jelisavčić, doctor robotike, Jelena Tanasijević,doktor političkih nauka i Jelena Milić, doktor arhitekture.

Željko Maksimović, je proglašen za policajca godine u Policijskoj upravi Užice, dok je Duško Nikolić,vođa vatrogasne grupe vozača spasilačkog bataljona i pomoćnik komandira u saobraćaju, najbolji u Sektoru za vanredne situacije. Kao najbolji radnici u komunalnim preduzećima izabrani su Rađen Žunić iz JKP “Vodovod” i Veljko Aleksić, radnik JKP “Bioktoš”.

Tokom prošle godine među užičkim sportistima, klubovima i trenerima na domaćoj i međunarodnoj sceni istakli su se Mikica Vesnić, Olivera Jevtić, Nebojša Đurić, KK Sloboda, Slavko Kuzmanović, Nikola Radovanović, Vladimir Lučić, Milan Mitrović, Duško Petrov, Borko Vasiljević, Dejan Tomić…

 

Nagrađeno je užičko pozorište, koje je na 55. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” u Kraljevu, sa predstavom “Ali grad me je štitio” osvojilo Specijalnu nagradu za kolektivni umetnički čin i Nagradu za najbolju kostimografiju koja je pripala Maji Mirković i Biljani Tegeltiji-Bojanić, kao i predstavnici Crvenog krsta koji su u prethodnoj godini osvojili sveukupno prvo mesto na državnom prvenstvu .

Izuzetan uspeh su ostvarili i mladi robotičari Prve osnovne škole kralja Petra II iz Užica pod imenom „Andrijaši“.Tim koji čine Dragica Gavrilović, Andrej Stevanović i Luka Majkić pod vođstvom nastavnika Gorana Bojovića,  na Svetskom takmičenju u edukativnoj robotici održanom u Šangaju 14. i 15. decembra, osvojio je treću nagradu u kategoriji BRICK, ali i nagradu za izvanredan doprinos.

Od novinara iz Užica, 2019. godina posebno je bila uspešna za dopisnice RTS-a Jelenu Božović i Nataliju Vidić  i Vladimira Lojanicu, dopisnika Blica.

U ime nagrađenih predstavnicima lokalne samouprave se zahvalila dr Nataša Trnavac Ćaldović koja je istakla da uspešni-ne staju kada bi većina stala, ne zadovoljavaju se onim što bi većini bilo više nego dovoljno već idu dalje jer od sebe uvek očekuju više i bolje.

Koncentracija ovih najuspešnijih na jednom mestu stvara takozvanu „zonu uma“, koja dokazano podiže kvalitet života i rada jedne zajednice. Nemojte, dakle, dopustiti da naša postignuća omalovažavaju i marginalizuju. Nemojte dozvoliti da se stidimo i pravdamo pred svojim drugovima, kolegama, direktorima, pred svojom porodicom, što se takmičimo umesto da se zabavljamo, sedimo po biblotekama i laboratorijama, radimo na terenu ili u teretani, umesto da sastančimo i ispijamo kafe, što ulažemo novac, rizikujemo zdravlje, ne spavamo, što studiramo kad se čini da smo naučili sve što je imalo da se nauči, iako, pametni kakvi jesmo, odlično znamo da postoje mnogo kraći i lagodniji načini napredovanja među ljudima. Ne dozvolite, pomognite nam, jer ovo što mi imamo, ne može da se kupi, ali može da se pokloni. I deli, u duhu svetosavlja.

A, ako ovi mladi ipak odluče da odu dalje, da pokažu svetu šta je erska pamet, neka to bude zato što su pozvani, a ne zato što su oterani. Samo tada – ponavljam – samo tada ima nade da će se vratiti, poručila je dr Nataša Trnavac Ćaldović.

dr Nataša Trnavac Ćaldović

Kuriozitet ovogodišnjeg prijema najuspešnijih užičana je što su se među doktorima nauka našli brat i sestra. Danijela Stanić i Milan Jelisavčić.

Danijela je na Filološkom fakultetu u Beogradu 2015. godine odbranila doktorsku tezu pod nazivom „Sistem naziva za boje u lirskoj narodnoj poeziji“, a pored toga ima i diplomu Fakulteta likovnih umetnosti na odseku slikarstvo. Od 2006. godine radi na Institutu za srpski jezik SANU u Beogradu, na projektu Lingvistička istraživanja srpskog jezika i izrada rečnika SANU, trenutno u zvanju docenta.

Danijela Stanić sa majkom i sinom Aljošom

Njen brat Milan je doktor filozofskih nauka, koji je osnovne studije završio na Tehničkom fakultetu u Čačku, master rad je odbranio na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a doktorsku disertaciju iz oblasti evolutivne robotike pod nazivom „ Alive and Kicking – Baby steps in Robotica“ u prevodu „Živ i vitalan –dečiji koraci u robotici „  na Slobodnom univerzitetu Amsterdama. Trenutno je zaposlen u kompaniji za srednjenaponske mreže STEDIN u kojoj je angažovan na razvoju pametnih mreža. Naglasivši da joj je čast što su među najuspešnijima, ona je posebno istakla podršku njihove majke koja ih je kao samohrani roditelj podgajila, vaspitala i u svet “otisnula buduća dva doktora nauka”.

Policijski službenik Željko Maksimović zahvalio se na dodeljenom priznanju i istakao je da je došlo u pravom trenutku na osnovu rezultata timskog rada svih policijskih službenika koji su tokom prošle godine ostvarili značajne rezultate.On očekuje da će u ovoj godini ti rezultati biti još bolji  u cilju bezbednosti sugrađana.

Zamenik gradonačelnika Ivan Stanisavljević istakao je da iza svakog uspeha veliki napori i upornost da se stigne do cilja. Oni koji ne posustaju pomeraju granice, dokazuju da se uvek može više i bolje i zato zaslužuju našu pažnju i poštovanje. Važno je da u svakom trenutku nastojimo da budemo bolji, da svakog dana napredujemo, da se svakog dana dokazujemo, i to ne drugima, već sebi, rekao je Stanisavljević.