Uvid u jedinstveni birački spisak

18. Maj 2020
Uvid u jedinstveni birački spisak

Gradjani Užica svakog radnog dana od 8 do 15 časova unošenjem jedinstvenog matičnog broja mogu u kancelariji broj 10 u Gradskoj kući da provere da li su upisani u birački spisak i da li su upisani podaci tačni. Iz Gradske kuće Užice prvenstveno apeluju na maloletna lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora da izvrše uvid u deo biračkog spiska i provere lične podatke, podnesu zahtev za upis, brisanje, dopunu ili ispravku do zaključenja spiska.

Inače, građani najkasnije pet dana pre zaključenja biračkog spiska, odnosno do 30. maja  mogu podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta, odnosno u inostranstvu. Ukoliko u navedenom roku nije upisan podatak birač može glasati samo prema mestu prebivališta.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, zaključno do 5. juna.

Podsećamo, Republička izborna komisija je, na sednici održanoj 11. maja 2020. godine, donela Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih 4. marta 2020. godine.

Narodna skupština je, 6. maja 2020. godine, donela Odluku o ukidanju vanrednog stanja („Službeni glasnik RS“, broj 65/20), a Predsednik Republike je 10. maja 2020. godine doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike („Službeni glasnik RS“, broj 68/20), koja je istog dana stupila na snagu, objavljivanjem u „Službenom glasniku Republike Srbije“. Ovom odlukom, kao datum održavanja izbora za narodne poslanike Narodne skupštine određen je 21. jun 2020. godine.

Istoga datuma biraće se i odbornici Skupštine grada Užica.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, krajnji rok za predaju izbornih lista je 15 dana pre dana održavanja izbora.

Konačni rezultati izbora biće proglašeni 96 sati nakon održavanja izbora i da od tada teku rokovi za formiranje novog saziva parlamenta.