Uz kakvu reku smo odrastali a kakvu je ostavljamo pokoljenjima?

Autor: Slavica Panić
19. Jun 2019
Uz kakvu reku smo odrastali a kakvu je ostavljamo pokoljenjima?

Građani mesne zajednice Turica, u petak 21.juna u 19:30 časova, okupiće se ispred prostorija MZ sa zahtevom za izgradnju fekalnog kolektora kako bi se rešio problem fekalne kanalizacije koja se sada izliva u Đetinju. Vrednost investicije koja bi se finansirala budžetskim sredstvima procenjuje se na oko 200 hiljada evra. Izgradnjom kolektora, po mišljenju inicijatra, stekli bi se uslovi i za izgradnju sekundarne kanalizacione mreže koja bi zamenila postojeće dotrajale i nefunkcionalne septičke jame.

Inicijativu meštana Turice podržao je i klub sportskih ribolovaca “Alasi sa Đetinje” kao i “Užička odbrambena liga”. Oni su pozvali sve građane da se pridruže ovoj inicijativi koja se ne tiče samo meštana Turice već svih Užičana i svih građana koji žive nizvodno uz Đetinju.

“Ogorčeni smo, imali smo tri uginuća ribe a sve potiče od ogromne količine fekalija iz Turice. Nikada od nadležnih nismo dobili odgovore ko je kriv za to niti predlog rešenja problema. Zahtevamo da nam urade te kolektore ili ćemo preuzeti stvar u svoje ruke. To traje 20 godina unazad a sve što smo do sada dobili od nadležnih bila su samo predizborna obećanja”, kaže predsednik kluba “Alasi sa Đetinje” Ivan Bakić.

“Čuvari Đetinje” skreću pažnju na činjenicu da Užičani gube svoju reku jer pored nje ne mogu kao nekada da šetaju i dišu punim plućima, da se kupaju i uživaju u njenim blagodetima, bogatom biljnom i životinjskom svetu. Po njihovom mišljenju, novoizgrađene hidrocentrale i nekontrolisano ispuštanje fekalne kanalizacije ozbiljna su pretnja i Đetinji i svim građanima pa je krajnje vreme da se odrede prioriteti.

Predstavnici “Užičke odbrambene lige” pozvali su sve Užičane da se priključe najavljenom okupljanju u petak, kako bi pokazali koliko im je stalo do čiste reke, zdrave životne sredine i boljeg života u “gradu na Đetinji”.