Užičani biciklizmom i pešačenjem obeležavaju Evropsku nedelju mobilnosti

Autor: uzice.rs
19. Septembar 2019
Užičani biciklizmom i pešačenjem obeležavaju Evropsku nedelju mobilnosti

Grad Užice je jedan od gradova u Srbiji koji obeležava Evropsku nedelju mobilnosti, koja se održava svake godine u periodu od 16. do 22. septembra. Cilj ove manifestacije fokusira se na bezbedno pešačenje i vožnju bicikla, kao i koristi koje ovakav vid kretanja može da ima na naše zdravlje, životnu sredinu i finansije. Aktivni načini transporta ne emituju štetne gasove, čuvaju naš kardio-vaskularni sistem i održavaju telo zdravijim.

„Grad Užice je pristupio obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti, gde je fokus stavljen na biciklizam i pešačenje. Danas 20. septembra biće obeležen Dan bez automobila i Grad Užice u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) će podeliti dečije rančeve predškolcima u vrtićima „Bambi“ i „Zeka“ i pozvati ih da doću u vrtić peške u pratnji svojih roditelja, baka i deka. Takođe, ovim putem pozivam sve naše sugrađane da dođu i podrže akciju“- rekla je članica Gradskog veća Dunja Đenić najavljujući aktivnosti u okviru Evropske nedelje mobilnosti.

„Pored ove manifestavije, Grad Užice već tradicionalno četvrti put zaredom organizuje Užički biciklistički karavan. Start karavana je sa starog železničkog mosta na Gradskoj plaži u subotu 21. septembra u 11 časova. Biciklisti će se od Gradske plaže kretati gradskim šetalištem koje prolazi kroz kanjon Đetinje, nekadašnjom trasom pruge uskog koloseka“, rekla je Đenićeva pozivajući sugrađana da u što većem broju uzmu učešće u obe aktivnosti.

„Biciklistički klub „Era“ je tu da prvenstveno u ovu akciju uključi najmlađe, dečake i devojčice , članove kluba. Drago mi je što ovu stazu sve više i više koriste ljudi kao jednu od najboljih rekreativnih staza. Voleo bih da u ovoj manifestaciji što više učešća uzmu mladi i da njih uputimo u te staze rekreacije od malih nogu, to je ono što je najvažnije“ naveo je Nenad Milivojević, predsednik Biciklističkog kluba “Era”.

„Takođe mi je drago što su ove godine uzeli učešća i studenti jer bez mladih nema ništa. Hteo bih da se zahvalim Samostalnom sindikatu Imol Sevala, jer dosta pomažu lokalnu samoupravu i sport. Verujem da će odziv biti veliki, a i vreme je idealno za vožnju biciklom. Pozivam sve sugrađane da nam se pridruže ovoj akciji, ovo nije takmičenje već druženje i izlet u prirodi“, rekao je Milivojević.

Marijana Selaković predsednica Unije studenata Užica je istakla da se Unija uvek rado odaziva pozivu za učešće na ovakvim događajima: „Želimo da pokažemo i da ponosno istaknemo da su mladi Užica jedni od najaktivnijih mladih u Srbiji, što smo pokazali organizovanjem raznih akcija.“

„Ovom prilikom želim da pozovem sve mlade da učestvuju u biciklističkom karavanu, jer osim što se promoviše zdrav život, mladi imaju priliku da upoznaju lepote svog grada“, navela je Selakovićeva.

„Užički biciklistički karavan” zajednički organizuju Grad Užice, Samostalni sindikat kompanije Impol Seval, Biciklistički klub “Era” i Unija studenata Užica.