Užičani najbolji informatičari

30. April 2016
Užičani najbolji informatičari

Đorđe Forst, stručni saradnik u nastavi na Visokoj poslovno tehničkoj školi strukovnih studija u Užicu i Srđan Obradović, student informacionih tehnologija u ovoj školi, osvojili su prvo mesto za  informacioni kontrolni sistem u oblasti poljoprivrede i prehrambene proizvodnje. Takmičenje  je održano na Poljoprivrednom fakultetu u Nitri (Slovačka). Drugi tim iz Užica činili su Milan Josipović i Miladin Tomić kojima je takođe pripalo prvo mesto za primenu informatike u agrokulturi. Mentorski tim činili su profesori VPTŠ, Milovan Milivojević, Dragoljub Drndarević, Nebojša Ivković i Ljubica Diković.

Rad se konkretno odnosio na informacioni kontrolni sistem u oblasti poljoprivrede i prehrambene proizvodnje. Forst i Obradović napravili su sofver baziran na primeni veštačke inteligencije u domenu poljoprivrede. Softver se bavi inteligentnom klasifikaciom zemljišta namenjenog za proizvodnju jagodičastog voća, posebno malina.

„Radili smo studiju slučaja u Arilju u saradnji sa Inovacionim centrom koji sarađuje sa poljoprivrednicima u ovoj opštini“, kaže Srđan Obradović, dodajući da je u Nitri bila jaka konkurencija, jer se na takmičenju našlo dosta praktičnih radova.

Đorđe Forst prvi put je na ovom takmičenju učestvovao 2011. godine, kada je osvojio drugo mesto, dok je Ani Petrović, tada studentkinji VPTŠ iz Užica a danas doktorantkinji Univerziteta u Nitri, pripalo četvrto mesto.  Forst je učestvovao i 2013. godine i osvojio treće mesto.

Na takmičenju koje je održano u Nitri 19. i 20. aprila 2016. osim predstavnika Srbije učestvovali su i studenti iz Češke, Slovačke i Mađarske.

Inače, Visoka poslovno tehnička škola iz Užica i Univerzitet u Nitri sarađuju nekoliko godina unazad, po principu da zainteresovani studenti iz Užica nakon treće godine strukovnih studija u Užicu mogu da upišu neki od fakulteta u Nitri.