Užičani za čistije i lepše Užice

14. Septembar 2018
Užičani za čistije i lepše Užice

Udruženje građana „Razvoj UE“ pridružiće se akciji Svetskog dana čišćenja a lokaciju koju će volonteri urediti je Spomen park na Dovarju. Ovu lokaciju, u subotu 15.septembra od 10 do 13 časova, čistiće volonteri kojima će se pridružiti i članovi ekološke sekcije, čija škola nosi ime Dušana Jerkovića čije su telo, zajedno sa telom Vukole Dabića, Nemci 1941.godine spalili na Dovarju kako bi zastrašili Užičane. Akciju je podržao i Narodni muzej Užice, JKP Bioktoš i grad Užice.

spomenik

Milioni volontera širom sveta će 15. septembra čistiti puteve, parkove, plaže, šume i rečne obale, a cilj je ne samo da izvrše pozitivan uticaj na način na koji se otpad odlaže, već i da podignu svest o ozbiljnosti problema na lokalnom i globalnom nivou. Akciju u Srbiji organizuje udruženje „Let“s do it Serbia“ a podržalo je i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Globalni cilj je da 15. septembra pet odsto populacije izađe na ulicu i u prirodu i da organizovano zajedno čisti zapuštene lokacije u svom okruženju. Ovo je jedna od najvećih civilnih akcija na planeti i ideja je da se građani ujedine i da se zajedničkim snagama suprotstave velikom problemu kao što je odlaganje otpada i zaštita životne sredine.

ka ulici

U Srbiji se ova akcija organizuje u 194 lokalne samouprave a među njima se našao i grad Užice zahvaljujući Udruženju građana “Razvoj UE” koje se samoinicijativno uključilo u ovu akciju. Udruženje je osnovano 2015.godine kako bi svojim aktivnostima doprinelo razvoju svog grada a kako su osnivači novinari i programeri u okviru udruženja pokrenuli su i portal “Užička republika press”, putem koga građane informišu pre svega o ekologiji, informacionim tehnologijama, kulturnom nasleđu i svim onim temama koje se tiču života građana Užica i čitavog okruga.

cvece

Lokacija Spomen obeležja na Dovarju jedna je od onih na koju novinarima ukazuju čitaoci, pa je simbolično odabrana u skladu sa nazivom portala da  se uredi na Svetski dan čišćenja 15.septembra. Period Drugog svetskog rata i pola veka posle, ovo udruženje prepoznaje kao značajan period i razvoja i prepoznatljivosti grada Užica. Stava su da sve tragove prošlosti, bez obzira kom period pripadaju, treba čuvati, održavati i odnositi sa prema njima sa poštovanjem jer je to jedini put ka dostojanstvenoj budućnosti.

bilbord

Iz udruženja poručuju da će, ukoliko bude interesovanja građana, ovo biti samo prva od lokacija čije čišćenje su organizovali. Veruju da Užičani vole svoj grad, njegovu prošlost i veruju u njegovu budućnost i da su spremni da volonterski daju svoj doprinos kako bi Užice bilo lepše, čistije i reprezentativnije.

Svi zainteresovani Užičani mogu se pridružiti ovoj akciji u subotu 15.septembra u 10 časova na lokaciji Spomenika na Dovarju a organizatori su obezbedili rukavice, vodu i potreban alat.

Dovarje