Užice će procvetati krajem maja

07. Maj 2018
Užice će procvetati krajem maja

U rasadniku JKP Bioktoš koji se od 1985. godine nalazi u Sevojnu na površini od hektar i 10 ari proizvode se različite vrste sadnog materijala i šiblja i drugog rasada. Krajem maja na 900 metara kvadratnih biće izvršena prolećna sadnja cveća na za to predviđenim površinama u Užicu, Bajinoj Bašti i Požegi, po ugovorima sa ovim lokalnim samoupravama.

visece u plasteniku

Poslednjih nekoliko godina dosta je uloženo u rasadnik od prostora koji se greje, preko asfaltiranja, izrade bunara i automatskog zalivanja. Plan je da se do kraja godine postavi  video nadzor zbog povremenih krađa koje se dešavaju, ističe Milorad Topalović, samostalni referent za proizvodnju i razvoj u RJ „Zelenilo“.

Ističući da će na centralnim površinama u gradu krajem maja procvetati oko 30 000 različitih vrsta cvetnih zasada. Naglašava da se zaposleni u ovoj radnoj jedinici svakodnevno susreću sa primerima da psi lutalice iskopavaju cveće, da određeni broj zasada na Trgu nestane usled otkidanja građana koji sede na klupama, a cvetni zasadi se unište i zbog bacanja snega i gaženja zbog postavljanja klizališta.

Prošle godine u rasadniku u Sevojnu prozveli smo i prodali 107 213 vrsta rasada za prolećnog i jesenjeg cveća, dok je plan za ovu godinu na nivou 130 000 čaša cveca i oko 4 000 listopadnog i četinarskog ukrasnog šiblja, kaže Jovanka Tucović, poslovođa rasadnika.

Joka pozira

Svakom cvetu su neophodni ljubav i pažnja, navodi Jovanka Tucović, poslovođa Rasadnika JKP “Bioktoš”

U proizvodnji i prodaji pri rasadniku, na pijaci i u cvećari angažovano je ukupno sedam radnika što je nedovoljno za količine koje se nude tržištu, kaže Tucovićeva, podsećajući da je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru što koči dodatno angažovanje radne snage.

Trenutno je aktuelna prolećna i letnja rasada za dvorišta i terase.  Najtraženije cvetne vrste za dvorišta su surfinije, pelargoniumi, ledene  i obične muškatle, Vinka koja cveta sredinom maja i traži dosta sunca. Begonije su uvek aktuelne, a u ponudi imamo i izuzetno atraktivne cvetove gazanije, zevalice i sedam boja kadifica koje su vrlo otporno cveće.

kadifica zuta

Za terase se najviše kupuje rasad surfinija, muškatli, kao i Begonija Big i Begonija Dragon Big koje rastu do 70-80 centimetara u visinu. Tražene su jer su to otporne biljke koje podnose jako sunce i kišu, a ne smeta im ni vetar, navodi ona.

Begonija crvena

Za terase gde ima sunca u prepodnevnom delu dana  lično preporučujem surfinije, dok na terasama gde tokom čitavog dana greje sunce treba saditi muškatle, Vinke ili gazanije jer dobro podnose toplotu. Na terasama bez sunca provereno uspeva lepi Jovo, naglašava Jovanka Tucović.

Vlasnicima dvorišta preporučujem sadnju kadifica, jer cvetaju do jeseni, ali treba pronaći mesta i za zasade alisijuma, zevalica, petunija i salvije.

Gazania

Kod gajenja cveća najvažnije je voditi računa o održavanju i prihrani.

Cveću jeste neophodna vlaga, ali mora se voditi računa da se zalivati tek kad je suva zemlja (kako sobno tako i baštensko cveće).

Naročito želim da istaknem da se u letnjem periodu cveće na terasama ne sme zalivati tokom dana i večeri. Najbolji termin za zalivanje odstajalom vodom je rano ujutru ili kasnije uveče, kada se zemlja u saksijama ohladi. Hladna voda je najveći stres za cveće, ističe Tucovićeva iz višegodišnjeg iskustva.

muskatle

Govoreći o prihrani kaže da je ona naročito preporučljiva za surfinije koje daju puno cveta, ali i  traže svakodnevnu prihranu zbog konstantne potrebe za gvožđem.

Muškatlama je dovoljna sedmična prihrana, a treba ih prskati insekticidima.

Uz sve ove savete neizbežno je ponoviti da je svim vrstama cveća bilo da se gaje u sobnim ili spoljašnjim uslovima neophodna ljubav i pažnja, kao uostalom i svim drugim živim bićima.