Užice dobija nova zelena pluća

Autor: Biljana Kuzmanović
01. Novembar 2019
Užice dobija nova zelena pluća

Pošumljavanjem sadnica belog javora na lokalitetu Velikog parka u Užicu je započet projekat “Udahnimo život prirodi” koji grad realizuje u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Sa oko 13 000 sadnica iz rasadnika u Požegi ukupno će biti pošumljeno 5,22 hektara na tri parcele u Velikom parku i dve na Belom groblju. Vrednost projekta je oko 1,8 miliona dinara, a ukoliko vremenski uslovi dozvole pošumljavanje će biti završeno u narednih 20 dana.

Promoteri akcije pošumljavanja su Anastasija Murić, mis eko i Nikola Filipović, svetski šampion u kik boksu.

Anastasija Murić, koja je na nedavnom izboru za Mis Srbije ponela lentu Mis eko, čime je dobila i Ambasadorski pasoš UNICEF-a, poreklom je iz Lužničke doline, a sa roditeljima i mlađim bratom živi u Beogradu. Anastasija je članica Atletskog kluba Partizan i vicešampionka u sportskom hodanju, uspešno se bavi latino- američkim plesom. Ponosno ističe da su joj studije na Elektrotehničkom fakultetu gde je brucoš na studentkinja elektrotehnike u Beogradu trenutno prioritet. Moja misija je da budim svest kod mlađih generacija kako bi shvatili koliko je važno da čuvamo prirodu, istakla je ona, zahvaljujući se predstavnicima Grada Užica i Ministarstva za zaštitu životne sredine na pozivu da učestvuje u ovom projektu.

Navodeći da je suština projekta povećanje procenta zelenih površina i sprečavanje erozije zemljišta, gradonačelnik Užica Tihomir Petković je naglasio da će pošumljavanje planiranih površina doprineti boljoj zaštiti životne sredine  pre svega kvalitetnijem vazduhu.

Po oceni Ivana Stanisavljevića, zamenika gradonačelnika pošumljavanje ima nemerljiv značaj, jer grad time dobija “nova pluća” koja pomažu u prečišćavanju vazduha, ali i estetski ulepšavaju Veliki park.

Sadnice belog javora su odabrane jer je otporan na uslove razvoja u gradskoj sredini, a drugi razlog je što se sade kontejnerske sadnice iz rasadnika JP „Srbijašume“ u Požegi koje imaju od 30 do 40% veći uspeh prilikom pošumljavanja.

Podsećamo, na prostoru koji se pošumljava u Velikom parku 2012.godine došlo je do sušenja smrče i ta stabla su uklonjena. Deo lokacije na Belom groblju takođe je tada uklonjen zbog sušenja, a najveći deo je golet koja je ugrožena usled degradacije zemljišta za šta je pošumljavanje najbolji lek.