Užice najbolji primer u Srbiji za dualno obrazovanje

10. Septembar 2017
Užice najbolji primer u Srbiji za dualno obrazovanje

Karavan „Duh mladosti“ posetio je Užice kao 13. grad u Srbiji, u cilju promocije dualnog i preduzetničkog obrazovanja u sistemu visokoškolskih institucija u okviru nacionalnog modela studentske prakse, a u okviru projekta „Moj grad, moj izbor, moja karijera“.

Miloš Obradović, direktor Karavana „Duh mladosti“ koji je krenuo pre tri godine kaže da su u pilot fazi obišli Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku, a da će do sredine novembra ove godine posetiti 35 gradova u Srbiji.

Ideja koja se svake godine nadograđuje nastala je pre sedam godina sa prvobitnom ciljem da se promoviše  besplatno vežbanja za sve generacije. Prateći trendove Vlade Srbije i resornih ministrstava došli smo do zajedničke ideje da se kroz karavan promoviše i dualno i preduzetničko obrazovanje, a narednih godina biće još nadogradnje, istakao je Obradović, nekadašnji učenik Tehničke škole „Radoje Ljubičić“.

Direktor ove škole Ivan Marić je najavio uvođenje novih profila po dualnom obrazovanju od sledeće školske godine u oblasti građevine. On je podsetio da je obrazovni profil modni krojač ove godine prvi put abez problema upisan u pomenutoj školi. Marić je izrazio uverenje da će predstavnici tekstilne industrije dobiti dobre radnike, a oni dobre đake.

Dragan Tucaković, direktor Tehničke škole je ponosan što se dualno obrazovanje koje je započeto u Užicu sada primenjuje kao dobra praksa na području čitave Srbije.

Prvi  i najznačajniji partneri su užičke kompanije koje su nas od 2013. godine pratile na ovom putu  u drvnoj industriji i u metalskom kompleksu . Bez njihove vere u ovaj model i bez njihove želje da reše problem nedostatka kvalifikovane radne snage ovoga ne bi bilo, istakao je Tucaković.

Iz Užica kao 13 grada koji je posetio “Duh mladosti” šaljemo jasnu poruku podrške preduzetništvu i dualnom obrazovanju, duboko svesni značaja ovog projekta za budućnost naše dece i zemlje Srbije, reako je predsednik skupštine grada Užica,  Branislav Mitrović.

Užice je prvi grad koji je usvojio inovativni model profila operater za izradu nameštaja za koji je prvobitno bilo zainteresovano sedam kompanija iz drvoprerađivačke oblasti, dok se ove godine priključilo pet novih, istakla je Gabrijela Grujić, savetnica za dualno obrazovanje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Kako se taj model pokazao dobrim već u prvoj godini, preduzeća iz oblasti metalske proizvodnje u saradnji sa Tehničkom školom kreirali su obrazovni profil operater za obradu metala za koji se u junskom upisnom roku prijavio dovoljan broj učenika.

Gabrijela Grujić, savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje bila je model frizerima Tehničke škole "Radoje Ljubičić"

Gabrijela Grujić, savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje bila je model frizerima Tehničke škole “Radoje Ljubičić”

 

Činjenicom da se u ova dva obrazovna profila za upis tražilo mesto više, pokazali ste da će u školama u Užicu mladi ljudi već tokom formalnog obrazovanja steći znanja i veštine neophodne poslodavcima. Grujićeva je istakla da je na području čitave Srbije za 19 profila po dualnom sistemu popunjenost kapaciteta u prvom upisnom roku bila  85%, dodajući da je školske programe za te profile uradilo nadležno ministarstvo u saradnji sa Zavodom za unapređenje vaspitanja i obrazovanja.

Stekli ste poverenje roditelja i učenika koji će u domaćim fabrikama iz ova dva područja rada unapređivati proizvodnju i držati čvrsto Užice i Zapadnu Srbiju na liderskom  tronu u dualnom i preduzetnučkom obrazovanju, zaključila je Grujićeva.

 

 

Privrednici u našoj zemlji odavno su svesni da im je potreban kadar koji ima teoretska ali i aznanja koja stiču kroz prasku. Zato su i inicirali dualni sistem po modelu kakav se primenjuje u  Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj odakle je i veliki broj kompanija koje su poslednjih godina investirale u Srbiji, navela je Mirjana Kovačević, direktorka Sektora za edukaciju Privredne komore Srbije.

Naši privrednici odavno učestvuju u neformalnom obrazovanju, jer kadrove koje zapošljavaju po formalnom naknadno moraju da obučavaju. Jedno istraživanje je pokazalo da su privrednici u Srbiji od 2002. do 2012. godine uložili oko tri i po milijarde evra u neformalno obrazovanje.

Dualni sistem podrazumeva određeni broj dana u nedelji da se učenje realizuje u realnom radnom okruženju koje se povećava iz godine u godinu školovanja čime se teži usvajanju potrebnih znanja, razvijanju veština i preduzetničkih sposobnosti,  a učenici za vreme koje provode na praksi dobijaju naknadu za rad.

Učenici koji upisuju dualne obrazovne profile biće dodatno motivisani naknadama koje predviđa Zakon o dualnom obrazovanju, smatra Mirjana Kovačević iz PKS

Učenici koji upisuju dualne obrazovne profile biće dodatno motivisani naknadama koje predviđa Zakon o dualnom obrazovanju, smatra Mirjana Kovačević iz PKS

Obaveza plaćanja učenika na praksi biće regulisana Zakonom o dualnom obrazovanju, čiji nacrt bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije, kaže Kovačevićeva. Ona naglašava da će to biti jedna od obaveza privrednika, očekujući da im plaćanja učenika neće teško pasti, dok će onima koji su odlučili da uče po tom sistemu biti dodatna motivacija.

Inače, prema predlogu nacrta Zakona o dualnom obrazovanju, naknada za učenike koji izučavaju dualne obrazovne profile biće u visini 70% minimalne cene rada.

 

 

Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3h3, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“ koju organizuje “Spirit of youth” i Radio S.

10 800 zgibova Užice pozicioniralo na drugo mesto u Srbiji Foto--URP

10 800 zgibova Užice pozicioniralo na drugo mesto u Srbiji Foto–URP

Zainteresovani prisutni užičani borili su se za renoviranje igrališta u Osnovnoj školi “Nada Matić” i uspeli da urade 10 800 zgibova, što je naš grad trenutno pozicioniralo na drugo mesto posle Bele Palanke gde su zabeležena 12 304 zgiba.

uzice-grb-velikiOvaj tekst je deo projekta “Ključ dobrog posla je stručniji pojedinac” sufinasiran sredstvima grada Užica za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017.godini.