Užice od večeras “Na pola puta”

17. April 2016
Užice od večeras “Na pola puta”

Jedanaesti regionalni susreti pisaca “Na pola puta” počeće večeras i trajaće do 21. aprila, kada će Užička gimnazija ugostiti pisce i druge stvaraoce iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Festival počinje u 18 časova, u prizemlju Gradske galerije, otvaranjem izložbe fotografija “Mali princ”, autora Mateja Peljhana iz Ljubljane, kada će biti prikazan i dokumentarni film istog naziva.

Takođe večeras od 20 časova, učenici Treće beogradske gimnazije igraće predstavu “Nevidljivi spomenici”, nastalu u saradnji za Bitef teatrom, u režiji Jelene i Minje Bogavac, a koja će, zbog velikog interesovanja, umesto na maloj sceni, biti izvedena na velikoj sceni NP Užice.

Tokom festivala, pisci će držati redovne časove književnisti užičkim gimnazijalcima, sa njima će se družiti, a uveče će, na maloj sceni, čitati svoja dela.

Iako je ranije bio najavljen, Predrag Lucić iz Splita, koji je bio stalni gost festivala, ove godine neće doći, ali je najavljen dolazak Borisa Dežulovića. Osim njega, učesnici festivala biće Ante Tomić (Split), Ivančica Đerić (Toronto), Adisa Bašić (Sarajevo), Srpko Leštarić (Beograd), Almin Kaplan (Stolac), Nenad Veličković (Sarajevo), Uglješa Šajtinac (Zrenjanin) i Olja Savičević Ivančević (Split), kao i Matej Peljhan (Ljubljana) i filmski stvaraoci iz Beograda – Stevan Filipović, Ana Nedeljković i Nikola Majdak.

Zahvaljujući saradnji sa Fondacijom “Mak Dizdar” iz Stoca i Centrom za kreativno pisanje iz Zagreba, gostiti Užica biće gimnazijalci iz Stoca, Sarajeva, Rijeke i Zagreba i studenati Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Inače, za deset godina od osnivanja festival je ugostio 75 autora, koji su učenicima održali 121 čas, bilo je priređeno više od 90 časova javnog čitanja, a gosti su bili i srednjoškolci i studenti iz Sarajeva, Beograda, Vranja, Novog Pazara, Tuzle, Zrenjanina, Kragujevca.

Užički književni susreti, čiji je cilj da među mladima promovišu savremenu regionalnu književnost, razlikuju se od ostalih po tome što se organizuju u školi i što u njihovoj pripremi, uz podršku profesorki književnosti – Ružice Marjanović, koja je zajedno sa Nenadom Veličkovićem pokrenula festival, Gordane Danilović, Ljiljane Smiljanić, Milene Stričić i Snežane Cvetković, učestvuju užički gimnazijalci.