Užice strateški opredeljeno u kreiranju politika usmerenih ka osobama sa invaliditetom

03. Decembar 2018
Užice strateški opredeljeno u kreiranju politika usmerenih ka osobama sa invaliditetom

Komunikacija sa predstavnicima grada i rešavanje problema udruženja i pojedinaca odvija se tokom čitave godine, i zato je više od simboličnih i formalnih prijema, ocenio je Čedomir Cicović, PR Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga. On je na prijemu u Gradskoj kući povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, dodao da sama činjenica da Užice  ima zajednicu osoba sa invaliditetom dovoljno govori o strateškom opredeljenju i spremnosti lokalnih vlasti da učestvuju u kreiranju politika usmerenih ka osobama sa invaliditetom.

Foto—www.graduzice.rs

Zahvaljujući podršci emisije “Sa Tamarom u akciji” uspeli smo da opremimo dve stambene jedinice u Turici koje je grad preneo na korišćenje bez naknade Udruženju cerebralne i dečje paralize, a verujemo da ćemo u narednom periodu uspostaviti i serijsku proizvodnju u preduzeću “Naše zeleno polje” za čije funkcionisanje takođe imamo podršku lokalne samouprave, naveo je Cicović. Kroz ove ali i brojne druge partnerske projekte težimo istom cilju a to je podizanje kvaliteta usluga i pružalaca tih usluga, zaključio je Cicović.

Apolonija Lazović, sekretar Udruženja slepih i slabovidih ističući da između 10 i 15 odsto svetske populacije čine osobe sa invaliditetom je dodala da se gluve i nagluve osobe najviše suočavaju sa komunikacijskim preprekama i da bez prevodioca na znakovni jezik teško mogu da funkcionišu.

Foto–www.graduzice.rs

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je podsetio na poteškoće sa kojima se ova grupa ljudi suočava naglašavajući kao suštinske loše materijalno stanje, nedovoljnu zaposlenost, ali i  probleme na koje nailaze u obrazovnom i sistemima socijalne i zdravstvene zaštite kao i nedovoljno učešće u društvenom životu.

Godinama unazad iz gradskog budžeta se odvajaju sredstva za po jednog zaposlenog u svakom od 11 udruženja, od naredne godine biće još jedno udruženje, zatim se plaća zakup i materijalni troškovi za šta je u tekućoj godini izdvojeno ukupno 9 miliona dinara.Ovaj iznos u narednoj godini će biti uvećan za deset odsto kako bi se povećale plate zaposlenima u udruženjima, naveo je gradonačelnik.

On je dodao da je tokom ove godine izgrađen i inkluzivni park na lokaciji Plaže, kao i da su obezbeđena sredstva za lične pratioce dece sa invaliditetom i da će ih iduće godine biti čak 23.

Dodajemo, da je Zaštitnik građana Zoran Pašalić u saopštenju povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, istakao da je jedna od najranjivijih i nevidiljivih društvenih grupa u Srbiji izložena stereotipima i predrasudama koje se sporo menjaju. On je kazao da je trenutno teško govoriti o poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom, budući da ni uspostavljanje registra osoba sa invaliditetom, kao bazičnog preduslova za kreiranje i sprovođenje uspešne politike zaštite i unapređenja njihovih prava, do sada nije završeno.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se pod sloganom “Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnost i jednakosti”.