Užice u trci za “Prestonicu kulture Srbije 2024”

Autor: uzice.rs
16. Novembar 2022
Užice u trci za “Prestonicu kulture Srbije 2024”

Koji će grad ili opština u Srbiji poneti titulu Prestonica kulture Srbije 2024. godine, znaće se uskoro. Kako je za ovu prestižnu titulu konkurisao i Grad Užice, juče je održan sastanak Komisije za pripremu realizacije i sprovođenje programa “Prestonica kulture Srbije” sa predstavnicima grada.

Grad Užice kao administrativni, obrazovni i zdravstveni centar Zlatiborskog okruga sa svojim bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, tradicionalnim i prepoznatljivim festivalima (JPF “Bez prevoda”, “Licidersko srce”,”Žestival”, “Trofej Radomir Antić”, “Suva igla”, “Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa” i mnogim drugim kulturnim, umetničkim i turističkim sadržajima, zaslužuje da bude deo ovog programa ministarstva, istakli su predstavnici grada Užica. Oni su tokom sastanka prezentovali i konkrtne projekte koji se odnose na osnivanje Muzeja keramike, rekonstrukciju velike sale u Gradskom kulturnom centru i osnivanje Dečijeg kulturnog centra.

Nakon sastanka održanog u Narodnom muzeju Užice članovi Komisije ministarstva zajedno sa predstavnicima Projektnog tima grada Užica obišli su lokacije gde su predviđeni projekti infrastrukturnih investicija, kao i hidrocentralu „Pod gradom“ i neolitsko naselje „StaPARK“.

Cilj ovog programa jeste podrška lokalnim samoupravama radi razvoja infrastrukture i kulturnih kapaciteta, podizanje kvaliteta kulturnog života, pokretanje kulturnog, umetničkog i turističkog razvoja kroz postojeće i nove umetničke programe, oživljavanje postojećih, ali i pokretanje novih institucija kulture.

Ministarstvo nastoji da na ovaj način zaštiti i promoviše kulturno materijalno i nematerijalno nasleđe i podstakne izgradnju i obnovu objekata kulture i donošenje strategija kulturnog razvoja na lokalnom nivou sa akcentom na uključivanje građana i profesionalaca u procese kreiranja i sprovođenje kulturnih politika na nivou jedinica lokalnih samouprava.

Fotogafije preuzete sa www.uzice.rs