„Užička adventura” za “5 idealnih dana u Srbiji”

Autor: Biljana Kuzmanović
28. Februar 2019
„Užička adventura” za  “5 idealnih dana u Srbiji”

„Užička adventura” čija realizacija će početi od 1. aprila po ideji Marka Ristovskog, našla se među nagrađenim programi na konkursu “5 idelanih dana u Srbiji” koji je organizovao Serbian Adventures, jedinstveni portal za promociju i online rezervisanje izleta i putovanja po Srbiji.  Cilj konkursa je bio da se podstaknu turistički radnici da kreiraju zanimljive turističke programe koji bi na atraktivan način predstavili doživljaj na destinaciji, lokalne atrakcije, kulturu, običaje, gastronomiju i različite aktivnosti na destinacijama u Srbiji i zadovoljili ukuse različitih ciljnih grupa.

Ristovski koji je vlasnik hostela Eco Hostel Tepublic je osmislio petodnevni program koji objedinjuje planinarenje,vožnju biciklom, kajak, zip lajn, ali kroz koji se promoviše i kulturno-istorijsko nasleđe užičkog kraja.

Detaljno obrazlažući nagrađeni program on navodi da  je za prvo dan planirana planinarsko-penjačka turu, a u pratnji vodičem obići će se okolne litice Starog grada, spuštaće se zip-lajnom, zatim planinarskim stazama kroz kanjon Đetinje, nakon čega će se stazom „Đurića orlovi“ praviti kružna tura. Za drugi dan planirana je biciklistička turu iz Užica, preko  Kadinjače i aerodroma Ponikve do manastira Rujno odakle će se ulaziti u kanjon Đetinje preko brane „Vrutci“ i dalje na stazu stare pruge kojom je išao „Ćira“. Treći dan je upoznavanje Užica, dok je četvrti predviđen za ekstremniju avanturu, kada će se spuštati kajakom niz reku Drinu od Perućca do kućice na reci. Poslednjeg dana zainteresovani turisti će novom planinarskom stazom doći do vidikovca na Zabučju.

Iz ugla turističkog vodiča sa dugogodišnjim iskustvom Ristovski kaže da su gosti koji u Užice prijatno iznenađeni starom hidrocentralom, Fabrikom oružja u Narodnom muzeju i  izložbom „Užička republika“, koja nije najbolje prilagođena stranim turistima. Tokom prošle godine najveći broj stranih turisti u Užice je stigao iz Kine, Nemačke i Holandije. Kao najposećenije destinacija na području grada Užica koje su najpristupačnije za velike turističke grupe stranaca Ristovski ističe Mokru Goru – Drvengrad i Šargansku osmicu, a gosti rado posećuju i borave i u zlatiborskim selima, Gostilje, Sirogojno i obilaze Stopića pećina

Dosta ih voli da prespava u samom Užicu gradu odakle vrlo lako i za kratko vreme mogu da izađu u netaknutu prirodu, ocenjujući smeštajne kapacitete u gradu kao veoma skromne, zbog čega veće turističke grupe odlaze na smeštaj na Zlatiboru, kaže on.

Nagrada za „Užička adventura” dodeljena je na upravo završenom 41. Međunarodnom Sajmu turizma u Beogradu na kome je predstavljena i objedinjena ponuda Regije zapadna Srbija. Direktorka TO Užice Danijela Đorđević- Arsić je kako ključne adute lokalne ponude Užica istakla promociju seoskog turizma i domaćinstava koja svi više privlače pažnju kako domaćih tako i inostranih gostiju. Predstavljene su i  manifestacije a posetiocima sajma najprepoznatljivije su Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa i Jugoslovenski pozorišni festival, rekla je ona, dodajući da se u Užicu beleži porast gostiju iz inostranstva, naročito Kine, a prvi podaci pokazuju da je turistički promet povećan između osam i 10 odsto.