Užička scenografija najbolja u Pirotu

21. Maj 2017
Užička scenografija najbolja u Pirotu

Tamara Bušković je većinom glasova žirija dobitnik nagrade za najbolju scenografiju na 53. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić za scensko rešenje u predstavi Kralj Lir užičkog Narodnog pozorišta.

Žiri 53. festivala profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić činili su reditelj Slavenko Saletović, glumica Angelina Lukić i dramaturg Filip Vujošević.

 

Nagradu za najbolju predstavu u celini je dobio komad Ruža, uvela u izvođenju pozorišta Bora Stanković iz Vranja. Reditelj Milan Nešković je za tu predstavu dobio i nagradu za najbolju režiju, a nagrađeno je i troje glumaca koji su igrali u predstavi.

Žiri je dodelio i četiri ravnopravne nagrade za najbolja glumačka ostvarenja. Nagrade su dobili Aleksandar Aleksić za uloge Bepa i Ivanka u predstavi “Ribarske svađe” Narodnog pozorišta Pirot, Kristina Janjić Stojanović za ulogu Stane u predstavi “Ruža,uvela” vranjanskog pozorišta “Bora Stanković, Jelena Filipović za ulogu Cvete u komadu “Ruža uvela” i Bojan Jovanović za ulogu Koste u istoj predstavi vranjanskog Pozorišta “Bora Stanković”.

Nagrada za najbolju kostimografiju dodeljuje se Zorani Petrov za kreaciju kostima u predstavi “Ribarske svađe” pirotskog Narodnog pozorišta.

Inače, na 53.Festivalu ”Joakim Vujić” u Pirotu osim predstave Kralj  Lir koja je izvedena u takmičarskoj selekciji, Nečiste sile su odigrane u čast nagrađenih.

Treba istaći da je pozorište iz Užica teatar sa najvećim brojem nagrada sa ovog festivala,najviše puta su se upravo glumci iz našeg grada vratili sa nagradama krase skoro sve predstave koje su izvedene u dosadašnjoj tradiciji ovog festivala.

Kostimi,režija,scena i sve što čini pozorišno izvođenje bilo je visoko vrednovamo i nagrađeno.

Osim publici u Pirotu glumci iz Užica nedavno su se poklonili i gledaocima u Sarajevu na Međunarodnom festivalu sa predstavom Odumiranje međeda, koju je selektor festivala svrstao u red sa velikim naslovima i pozorištima iz regiona.

Ovu predstavu u utorak 23. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu snimaće RTS i  biće emitovana  u terminima TV Teatra. U užičkom pozorištu kažu da je ovo nastavak dobre i plodne saradnje koja im je otvorila vrata javnog servisa i omogućila da predstave iz Užica sačuvaju u arhivi RTS-a i plasiraju publici kao trajna vrednost.

U ponedeljak, 29. maja u Foči će biti izvedeni Nevidljivi ljudi, što je nastavak divne saradnje sa prijateljima u tom gradu koji su gotovo sve što je tehnički moglo da se postavi i videli u Foči, kaže iz pozorišta u Užicu