Užički budžet za narednu godinu 4,58 milijardi dinara

Autor: uzice.rs
20. Decembar 2022
Užički budžet za narednu godinu 4,58 milijardi dinara

Na 22. sednici Skupštine grada Užica usvojen je predlog odluke o budžetu grada za 2023. godinu. Ukupan iznos budžetskih sredstava za narednu godinu iznosiće 4,58 milijardi dinara i po rečima člana Gradskog veća Miodraga Petkovića, ovaj budžet može se okarakterisati kao razvojni, jer njegova trećina se odnosi na nove investicije, novu gradnju i rekonstrukciju postojeće infrastrukture.

“Uvećana su i izdavajanja u svim oblastima koje se finansiraju iz budžeta, a ono što je najvažnije budžet smo planirali zajedno sa svim korisnicima i ono što je posebno važno, zajedno sa našim sugrađanima, vodeći računa da ne izađemo iz realnih okvira i mogućnosti. To sve zajedno doprinosi realizaciji strateških ciljeva kada je reč o razvoju našeg grada”.

Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević priortiteti su zaštita životne sredine, energetska efikasnost, kao i briga o zdravlju sugrađana. Uvećana su izdavajanja za zaštitu životne sredine, a na poziciji namenjenoj za subvencije domaćinstvima planirano je 100 miliona dinara. Predviđena su i sredstva za učešće u rekonstrukciji Zdravstvenog centra i Opšte bolnice kao i za rekonstrukciju i sanaciju ATD-a.

” Za program socijalne i dečije zaštite predviđeno je više od 175 miliona dinara. Sa više sredstava ćemo podržati i rad udruženja. Treću godinu za redom izdvajamo i posebnu poziciju za lečenje dece. Naredne godine za 50 odsto uvećavamo podršku za svaku novorođenu bebu u našem gradu. Nismo zaboravili nezaposlene porodilje, kao i majke sa troje i više dece. I ovde sledeće godine uvećavamo izdvajanja. Naredne godine za 50 odsto uvećavamo i izdvajanja za đake prvake. Predvideli smo i blizu 670 miliona dinara za rad i funkcionisanje Predškolske ustanove, osnovnog i srednjeg obrazovanja. To je skoro 15 odsto budžeta, i to kao podrška uglavnom za redovan rad”.

Budžetom je predviđeno 80 miliona dinara za završetak gradnje novog vrtića na Carini, kao i učešće grada u projektu adaptacije prostora za vrtić u Karanu. Nastavlja se sa ulaganjima u rekonstrukciju škola i vrtića. Za komunalne delatnosti predviđeno je oko 513 miliona dinara.

“Nastavljamo sa ulaganjima u konačno rešenje pitanja nedostajuće kanalizacije u Turici i na Beloj Zemlji. Sa više sredstava ćemo finansirati nastavak izgradnje komunalne infrastrukture, dalje širenje vodovodne mreže, projekte fekalne i kišne kanalizacije u svim delovima grada i u seoskom području. Sledeće godine za 22 odsto uvećavamo direktne subvencije našim poljoprivrednicima ali i nastavljamo sa programom povoljnog finansiranja poljoprivrednika kroz novi program koji smo uveli ove godine. Oko 270 miliona dinara smo predvideli kao podršku za ustanove kulture, za redovan rad, za programe, projekte i manifestacije u oblasti kulture, a budžetom smo planirali dodatnih 50 miliona dinara za infrastrukturna ulaganja u naše objekte u okviru projekta “Užice prestonica kulture Srbije 2024. godine”, istakla je gradonačelnica Užica.

Dodatno su uvećana i izdvajanja za oblast sporta. U delu namenjenom finansiranju Sportskog saveza, klubova, sportskih manifestacija, planirano je 95 miliona dinara.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs