Užički osnovci posetili arheološki park u Tuzli

17. Jun 2019
Užički osnovci posetili arheološki park u Tuzli

25 učenika osnovnih škola iz Užica posetilo je arheološki park „Neolitsko sojeničko naselje” u okviru lokaliteta „Panonska jezera” u Tuzli . Jednodnevna poseta organizovana je kao deo aktivnosti projekta NeoLIFE kroz program prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Foto–Mileva Rogić

Cilj planirane atkivnosti je aktivno učestvovanje i edukacija osnovaca u procesu razvijanja animacijskih sadržaja vezanih za interpretaciju života i navika neolitskog čoveka. Ovo će biti i prilika za druženje sa vršnjacima iz Osnovne škole „Jala“ iz Tuzle.

Nakon uspostavljanja arheološkog parka u klisuri Đetinje u Užicu i animacijskog sadržaja za decu, grad Užice će biti domaćin učenicima osnovnih škola iz Tuzle. Posete dece se realizuju sa ciljem unapređenja kulturnih navika mladih i jačanjа interkulturnih veza kroz prekograničnu saradnju između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Projekat “Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE” zajedno realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umetnička škola Užice i Opština Milići. Projekat kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII). Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Foto–Mileva Rogić

Podsećamo, arheološki park na otvorenom iz doba neolita gradiće se u klisuri Đetinje u blizini Staparske gradine, gde su otkriveni ostaci neolitskih građevina i lekovite Staparske banje, pokraj uređenog šetališta nekadašnjom trasom uske “ćirine” pruge koje je proglašeno “evropskom zelenom stazom”. Otvaranje parka planirano je za prvu polovinu naredne godine, a ideja je da ovo mesto vremenom postane jedinstvena turistička atrakcija: s replikama kuća i zemunica iz doba neolita, radionicama pradavnih umeća, stalnim izložbenim postavkama, u dve srodne celine koje oslikavaju život praistorijskog čoveka.