Užičko porodilište primer drugima

03. Januar 2017
Užičko porodilište primer drugima

Članovi Amadeus benda odrekli su se 150 000 dinara od honorara za koncert na Gradskom trgu u Užicu.Od te sume 60 000 dinara je opredeljeno za dušeke i posteljine za odeljenja porodilišta i patologije trudnoće, dok će 90 000 dinara uplaćeno za ugradnju lift platforme od prizemlja do četvrtog sprata zgrade u kojoj živi višestruko ometena sugrađanka Doris Bošnjaković.

Frontmen Amadeus benda Aleksandar Stanimirović, koji je sa predstavnicima gradskog i rukovodstva Zdravstvenog centra i pokretačima akcije Baby friendly obišao porodilje, tvrdi da često sviraju u humanitarne svrhe. U Užicu smo odlučili da deo sredstava doniramo nakon što su se pojavili natpisi u novinama, kaže Stanimirović, dodajući da je gradsko rukovodstvo predložilo za šta će se opredeliti novac.  

Sav sam se naježio kada sam ušao na odeljenje porodilišta i video bebe. Moje emocije su naročito jake u ovakvim situacijama jer je i moja ćerkica rođena zahvaljujući procesu veštačke oplodnje, istakao je Stanimirović.

U sobi 104 odeljenja ginekologije donatori su obišli i prvorođene bebe u ovoj ustanovi u 2017. Nekoliko minuta nakon ponoći svet je ugledala devojčica Lela, dok je prvorođenom Užičaninu Danilu Lazoviću u matičnoj knjizi upisan 1. januara 2017. godine u 13 časova i 55 minuta.

Član gradskog veća, Petar Blagojević je siguran da će i ova donacija kojom je kompletirano opremanje porodilišta, nakon što je Baby frendly organizovala grupa Živa vatra iz Užica, uticati na poboljšanje kvaliteta boravka porodilja.

Poboljšanjem uslova u kojima rađaju decu majkama se vraća dostojanstvo koje zaslužuju, naglasio je prim. dr Rade Marković, dodajući da je tokom prošle godine godine na ovom odeljenju rođeno 1 580 beba.

To je više u odnosu na dve godine unazad, ali znatno manje u odnosu na pre 35 godina kada sam počeo kao mlad lekar i kada se rodilo 2 500 beba.


Kadrovski i prostorno smo jedno od najjačih odeljenja ginekologije u Srbiji, odmah iza Kliničkih centara. Na odeljenju ginekologije rade tri doktora nauka iz ove oblasti ali i genetičara embriologa koji je doktorirao, kao i dovoljan broj subspecijalista, kaže dr Marković.

Zbog obećanja da će biti izdvojena sredstva za ginekološki laparaskopski stub užička ginekologija bi tokom ove godine mogla da dobije status Centra za veštačku oplodnju.

Inače, ovaj uređaj poslednje generacije, koristi se za ispitivanje lečenja steriliteta, u postupku pripreme za vantelesnu oplodnju i za ispitivanje lečenja dobroćudnih i zloćudnih tumora ginekoloških organa i koji automatski odvaja tkivo,potrebno za analizu i time znatno skraćuje proceduru,a povećava bezbednost i sigurnost pacijenta.

ispred-jelke

Iako je na primer u Sloveniji plaćeno 6 pokušaja veštačke oplodnje, a kod nas će najverovatnije biti podignuta granica za finansiranje do 41.godine, ne mislim da ćemo time rešiti problem steriliteta.

Siguran sam da je neophodno raditi na preventivi, odnosno obrazovati mlade već od školskog uzrasta da vode računa o zapaljenskim oboljenjima i seksualno prenosivim bolestima, kako ne bismo kasno lečili posledice istih, tvrdi dr Marković.


Direktor Zdravstvenog centra, dr Miloš Božović, potvrdio je da 1. januara par sati nije bilo grejanja u užičkoj bolnici, navodeći da je razlog za to problemi u transportu mazuta koji se u ovu ustanovu dobavlja iz Pančeva. Zatajio je ljudski faktor i odgovorni za to biće kažnjeni, rekao je Božović.

Naveo je da je Opšta bolnica u saradnji sa gradskom upravom konkurisala kod Švajcarske ambasade za konverziju mazuta na gas, za zamenu dela cevi i za termofasadu i zamenu prozora na psihijatriji. Verujemo da će nam biti odobrena sredstva za izolaciju, a za konverziju ćemo konkurisati i kod drugih donatora.

Procenjena vrednost konverzije je oko 200 000 evra, a u preduzeću „Užice gas“ spremni su da nam pomognu da rešimo ovaj problem čime ćemo smanjiti zagađenje u Krčagovu, ističe dr Božović. On je dodao da se pre toga mora naći način kako da nadležni fond umesto mazuta plaća gas, jer bi se kako tvrdi dr Božović to tretiralo kao prenamena sredstava.