Više generacija za najmlađe

04. Septembar 2017
Više generacija za najmlađe

Jihau- Mama Vong, deseti izmešteni objekat predškolske ustanove u Užicu čiji je ukupni kapacitet 130 mesta polovično je popunjen dečjom grajom i suzama zbog prvih odvajanja od roditelja.

vrtic tabla

A dok su deca plakala od tuge, u očima Spasoja Čubraka, dugogodišnjeg predsednika mesne zajednice Rosulje bile su primetne suze radosnice.

 

Spasoje Čubrak, dugogodišnji predsednik MZ Rosulje, inicirao je pre 10 godina gradnju vrtića na Pori Foto--URP

Spasoje Čubrak, dugogodišnji predsednik MZ Rosulje, inicirao je pre 10 godina gradnju vrtića na Pori Foto–URP

 

Mojoj sreći nema kraja. Danas se osećam uzvišeno jer sam u objektu za koji sam dao veliki doprinos. Iako je izgradnja uz prilično problema dugo trajala ne mogu opisati osećaj što je sve gotovo i što su deca ovde. Očekujem da će gradske vlasti i dalje nastaviti da razvijaju uslove za decu u svim delovima grada, rekao je Čubrak.

Od petka, 1. septembra ovde je krenulo oko 70 dece uzrasta od godinu i po do starije grupe, a ove godine nema predškolaca. Svakog radnog dana o deci na Pori će u periodu od 5, 30 do 16, 30 brinuti 15 zaposlenih, od čega je najveći deo preraspodeljen iz drugih objekata, istakla je Veselinka Jovanović, direktorka Predškolske ustanove.

Mia i David koji su upisani u vrtić na Pori poželeli su dobrodošlicu zvaničnicima grada Foto--URP

Mia i David koji su upisani u vrtić na Pori poželeli su dobrodošlicu zvaničnicima grada Foto–URP

Površina objekta koji je opremljen kvalitetnih igračkama i savremenim didaktičkim sredstvima za uzraste dece koja borave u objektu je oko 700 metara kvadratnih. Poseduje  5 radnih soba sa kompletnom pratećom infrastrukturom i dvorište sa adekvatnim spravama.

Sve po meri dece Foto--URP

Sve po meri dece Foto–URP

 

Bez obzira sto je otvoren objekat na Pori, lista čekanja i dalje nije izbrisana, kaže direktorka, dodajući da će ukoliko roditelji pokažu interesovanje i ovde biti uvedena druga smena.

Vrtić na Pori, vredan oko million evra  je dokaz da se isplatio decenijski rad više generacija ljudi i predstavnika gradske uprave, rekao je gradonačelnik, Tihomir Petković, dodajući da se početna ideja o ovom objektu vezuje za 2007. godinu.

Vrtić na Pori ne zaostaje za najsavremenijim objektima u razvijenim zemljama Foto--URP

Vrtić na Pori ne zaostaje za najsavremenijim objektima u razvijenim zemljama Foto–URP

2010. godine kroz Nacionalni investicioni plan postavljeni su temelja objekta i uloženo je oko 43,5 miliona dinara (22,5 ministarstvo ostalo grad Uzice).Ulaganja su nastavljena 2013. kada je grad izdvojio 12 miliona dinara, 2015. jos 17,6 miliona dinara.  Prošle godine ministarstvo privrede opredelilo je 29 miliona dinara za parterno uređenje objekta, taksativno je podsetio gradonačelnik.

340 000 evra za finalno uređenje objekta izdvojila je Linda Wong, dobrotvorka iz Kine koju je u Užice doveo bivši ministar pravde, Nikola Selaković.

Od tog novca 25 miliona dinara je uloženo za opremu, gasifikaciju i druge radove, a  ostatak se čuva za završetak vrtića na Beloj zemlji, istakao je Petković.

Teodora

Gradonačelnik je za Dan grada najavio da deca pripremaju predstavu koju će u ovom objektu izvesti u čast  Linde Wong, po kojoj objekat i nosi ime.