Vlast obećava, ali Sevojničani više ništa nikom ne veruju

Autor: Nova.rs/Slavica Panić
10. Februar 2022
Vlast obećava, ali Sevojničani više ništa nikom ne veruju

Samo dva dana posle raspisivanja izbora u Sevojnu, građanima ove opštine lokalne vlasti obećavaju rekonstrukciju vodovodne mreže koja je godinama gorući problem meštana. Ista obećanja dobili su i od ministarke Zorane Mihajlović tokom predizborne kampanje pre četiri godine, sve je na obećanjima i ostalo. Magistralni cevovod, ako je verovati današnjim „lepim željama“, trebalo bi da bude završen tokom leta ali Sevojničani više ništa nikom ne veruju.

U gradskoj opštini Sevojno, gradonačelnica Užica, zajedno sa svojim saradnicima i predstavnicima sevojničke vlasti, građanima je obećala izgradnju magistralnog cevovoda u dužni 1,85 km. Ispunjenje tog obećanja, trebalo bi da bude rešenje višedecenijskog problema građana i privrednika sevojničke opštine.

„Raspisan je tender za rekonstrukciju celokupnog magistralnog čeličnog cevovoda, za šta su grad Užice i užički Vodovod izdvojili blizu 90 miliona dinara. Nakon realizacije ovog projekta, asfaltiraćemo celokupnu trasu ulice“, rekla je danas u Sevojnu gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Na pitanje, zašto se građanima Sevojna obećava ono što im je ministarka Mihajlović, već obećala još pre četiri godine, uz finansijsku podršku od oko 120 miliona dinara, gradonačelnica je rekla da je dokumentacija pre dve godine predata Kancelariji za javna ulaganja ali je odgovor izostao.

Pošto nema vremena za čekanje, grad je u saradnji sa JKP „Vodovod“, samostalno krenuo u realizaciju.

„Magistralni cevovod ф-450 je u poslednje tri godine, više od 15 puta ostavljao građane Sevojna bez vode. Rešavanje kvarova je zahtevalo isključenje vode celog Sevojna, problemi su postajali sve veći. Imali smo kvar pre oko mesec dana, kada smo u najtežim mogućim uslovima morali da radimo, više nije moglo da se čeka. Radovi će, nadam se, krenuti krajem marta jer je otvaranje ponuda 8.marta. Definisani rok za izvođenje radova je 90 dana“, kaže direktor JKP „Vodovod“ Duško Ljujić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sevojničani, sa druge strane, nemaju poverenja u današnja obećanja. Kažu da su se naslušali govora ali da na tome sve ostaje, očima ne vide rezultate.

„Mi u Sevojnu živimo samo od obećanja, vozilima više ne možemo da idemo kroz Sevojno, cevi pucaju, oni raskopavaju, uništavamo vozila zbog tih rupa, imamo samo štetu. Pitamo se do kada će ovako da bude? Pismeno smo reagovali, pisali smo i Beogradu, ali sve se samo obećava a od obećanja nula, ništa nema. Ništa ja tim obećanjima ne verujem“, kaže za Nova.rs meštanin Radiša Marković.

„Do sada su obećavali pa nisu ništa uradili, ništa im ne verujem. Evo deca kod valjaonice po deset minuta čekaju da pređu ulicu, nema zaštite, prevodimo ih preko magistralnog puta. Nek vide kako izgleda oko fabrike i puteva, sramota koliko je neuredno. Vode čas ima, čas nema, na istom mestu kopaju po deset puta. Svaki put obećavaju pred izbore, dok im ne prođe mandat, pa opet u krug“, rekla nam je Nada Đuričić.

„Ne znam zašto nisu uradili kada su pre četiri godine obećali, možda nisu imali sredstava, ja ne znam. Ali ako ne ispune sada obećanja, sigurno gube poverenje ovog naroda i šansu da budu na vlasti“, dodaje meštanim Ratomir Mitić.

Pored rešavanja pitanja vodosnabdevanja, pre četiri godine Sevojničanima je obećana i izgradnja pasarele, za šta je iz Republičkog budžeta trebalo stići oko 25 miliona dinara. Od obećanja takođe nije bilo ništa pa je Užice na sebe preuzelo i ovaj projekat za koji je, kako tvrde nadležni, u toku izrada projektne dokumentacije.

Fotografije—Slavica Panić/Nova.rs