Voda za piće posle prve faze

27. Jun 2016
Voda za piće posle prve faze

Zorana Mihailović,potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i gradonačelnik Užica, Tihomir Petković potpisali su ugovor o finansiranju prve faze rekonstrukcije i dogradnje Fabrike vode “Petar Antonijević” vredan 400 miliona dinara.

Nadležno ministarstvo koje je za ovaj projekat svrstalo u prioritetne u Srbiji obezbedilo 360 miliona, dok je obaveza grada Užica da ga u naredne dve godine finansira sa ukupno 40 miliona dinara.

Grad Užice ima obavezu da u tekućoj godini obezbedi pet, a u narednoj 35 miliona dinara za prvu fazu radova. Druga faza će koštati 2,5 miliona evra, a grad ne može da računa na sredstva iz Vlade Srbije, već moramo raditi na iznalaženju novca iz drugih izvora, istakao je gradonačelnik, Petković.

Ministarka Mihailović je naglasila da je građevinska dozvola sa zakašnjenjem od mesec dana zbog izmena projekta izdata u maju mesecu. Ona je najavila da će za desetak dana biti raspisan tender za izvođača radova, a da će tenderska procedura trajati mesec dana. Ministarka je pozvala domaće kompanije da konkurišu rekavši da bi radovi prve faze trebalo da budu okončani za šest meseci. Nakon toga Užičani će moći da piju vodu iz postrojenja na Cerovića brdu, tvrdi ministarka i naglašava da prva i druga faza rekonstrukcije i dogradnje postrojenja treba da budu završeni do kraja naredne kalendarske godine.

Podsećamo, Užičani su bez vode za piće sa akumulacije Vrutci ostali u decembru 2013. godine zbog pojave cijanobakterija. Krajem januara 2014. problem je premošćen izgradnjom oko dva kilometra vodovodne mreže iz Sušičkog vrela koje se nalazi na teritoriji opštine Čajetina. Pomoć u izgradnji ovog kraka vodovoda pružila je Vojska Srbije. Inače, izvorište Sušičko vrelo je već bilo dobro istraženo, jer je opština Čajetina planirala da uđe u gradnju vodovoda ka Čajetini i Zlatiboru.Prema najavama, predsednika opštine Čajetina, Milana Stamatović poloivinom ovog meseca, ovih dana će počete postavljenje cevi i izgradnja izvora na Žigalskom visu. Stamatović tvrdi da će do kraja godine voda biti dovedena do Tripkove, Šljivovice, Sušice, Mačkata, a kasnije i do Zlatibora.