Vrtić spona Užica i Kine

23. Februar 2017
Vrtić spona Užica i Kine

Gradonačenik Užica, Tihomir Petković izrazio je poštovanje za podršku vrednu 340 000 evra, što je kako je ocenio najveća pojedinačna donacija koju je grad Užice dobio u novijoj istoriji. Prezadovoljna sam kako je iskorišćen novac koji smo donirali za završetak vrtića koji će predstavljati sponu građana Užica i Republike Kine, istakla je Linda Wong, predsednica Yihai Groups iz Pekinga.

Od novca koji je Yihai Groups uplatila prošle godine finansiraju se parterno uređenje i nabavka i ugradnja opreme, a po rečima gradonačelnika deo sredstava biće iskorišćen da se nameni privede objekat na Beloj zemlji.

Petković očekuje da će od 1. juna oko 120 dece koja će biti raspoređena u šest grupa krenuti u ovaj savremeni objekat u koji je ukupno uloženo milion evra.

Mama Wong, kako Lindu oslovljavaju u Kini zbog odnosa prema deci i novca koji ulaže u obrazovanje počev od najmlađih generacija, bila je prijatno iznenađena čim je kročila u hodnik vrtića. Isprobala je ljuljašku, pregledala stolove i stolice ističući dobro odabrane boje u prostorijama i sa ushićenjem otvorila nekoliko kutija sa igračkama, vešto proveravajući materijale od kojih su napravljene.

Darujući edukativne knjige na kineskom jeziku Linda Wong je izrazila nadu da će upravo vrtić na Pori biti baza kulturološke razmene Užica sa Kinom. Deca koja budu išla u ovaj objekat učiće kineski jezik čime im se već od najranijeg urasta pruža šansa da kasnije budu ambasadori prijateljstva između dva naroda.

Podsećamo, objekat vrtića na Pori čija površina je 1000 metara kvadratnih počeo je da se gradi 10. novembra 2010. godine.

Objekat je građen tokom mandata tri gradonačelnika Jovana Markovića, Saše Miloševića i Tihomira Petkovića, a radovi su izvođeni u više faza zbog nedostatka novca.

Linda Wong je prilikom svoje pete posete ovom objektu i gradu Užicu za naš portal istakla da bi objekat ovih dimenzija od temelja do krova u Kini bio gotov za godinu dana.

Inače, Yihao Groups Linda Wong je osnovala 1990. godine. Bave se razvojem nekretnina, menadžmentom u obrazovanju, imovinskim uslugama i poslovnim ulaganjima kako u Kini tako i širom sveta.

Segment na koji su posebno fokusirani upravo je predškolsko obrazovanje koje je od ključnog značaja za razvoj ličnosti i uspeh dece u daljem životnom razvoju.