Vukovci trudom i organizacijom

21. Jun 2016
Vukovci trudom i organizacijom

Ukupno 133 učenika osnovnih i srednjih škola u Užicu ponelo je u upravo završenoj školskoj godini Vukove diplome. Gradsko rukovodstvo kao i prethodnih godina, osim za Vukovce obezbedilo je nagrade i za đake generacije kao i za osvajače nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima.

Emilija Milojević, Vukovac Gimnazije, koja je nagrađena i zbog prvog mesta na republičkom takmičenju u francuskom jeziku, kaže da iza ovih titula stoji naporan rad. Školovanje će nastaviti na smeru opšta lingvistika sa francuskim jezikom na Filološkom fakultetu u Beogradu. Ljubav za francuski jezik usadila joj je tragično nastradala profesorka, Borka Vesović, a dalje razvijala Đurđica Sudzilovski. Pored Emilije, u konkurenciji 47 učenika iz cele Srbije, drugo mesto osvojila je njena školska drugarica Aleksandra Pavić.

Đak generacije u Gimnaziji, Aleksandar Trifunović, kaže da nije jurio ovaj uspeh, već mu se desio, jer uči ono što voli. Naglašava da ga interesuju istraživanja i da će školovanje nastaviti na ETF-u.

Da se teškim radom, ali i dobrom organizacijom stiže do Vukove diplome potvrđuju i svršeni osnovci, Kristina Milanović i Matija Pavić, oboje đaci generacije Osnovne škole „Slobodan Sekulić“. Kristina će upisati Medicinsku školu, smer farmaceutski tehničar, dok će Matija u Gimnaziju u prirodnjake.

Očekujući da će i u nastavku školovanja, postizati najbolje rezultatima, zamenik gradonačelnika, Vidoje Drndarević, poručio im je da je znanje najbolji saveznik i da će im to pomoći da budu ostvareni i odgovorni ljudi. Znanje ne vredi da skupljate već ga morate iskoristiti na pravi način u pravo vreme čime ćete biti uzori generacijama koje dolaze, rekao je on.

Drndarević je učenike, njihove roditelje, nastavnike, profesore i direktore škola podsetio da lokalna samouprava stipendira najbolje učenike i studente u krajnjem cilju razvoja privrede čime se stvara prostor za povratak visokoobrazovanih mladih ljudi u naš grad.

Inače, u užičkim osnovnim školama 72 je učenika nosilaca diplome “Vuk Karadžić”. Među osnovnim školama najviše ih je u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra Drugog-17, zatim u „Dušan Jerković“-16, Stari grad-11, „Slobodan Sekulić“- 10,“Aleksa Dejović“- Sevojno 9, „Nada Matić“- 8. Po jednog Vukovca iznedrile su osnovne škole „Bogosav Janković“ iz Kremana i „Đura Jakšić“ iz Ravni.

Među srednjoškolcima 61 je Vukovac. Najviše u užičkoj Gimnaziji čak 32, zatim u Medicinskoj 12, Tehničkoj 6. Ekonomska i Tehnička škola „Radoje Ljubičić“ imaju po pet Vukovaca, dok je u Umetničkoj školi jedan nosilac najvišeg učeničkog priznanja u obrazovanju.