Web West Weekend za IT početak u Užicu

19. Oktobar 2016
Web West Weekend za IT početak u Užicu

Prvi WWW (Web West Weekend) biće održan u petak 21. i subotu 22. oktobra 2016. od 10 do 14 časova u Klubu Gradskog kulturnog centra u Užicu. Organizator konferencije je Udruženje „RAZVOJ UE“ uz podršku grada Užica. Projekat za koji je odobreno 90 000 dinarao finansiranju projekata za omladinu u 2016. godini izabran je u skladu sa Lokalnim akcionim planom za mlade do 2019. za prioritetnu oblast.

Prisutni će u petak, 21. oktobra moći da saznaju o značaju društvenih mreža u obrazovanju, 3 D modelovanju multimedijalnih sadržaja korišćenjem savremenih softvera.

Đorđe Maksimović, Microsoft Development Center Serbia  Foto--privatni album

Đorđe Maksimović, Microsoft Development Center Serbia Foto–privatni album

Užičanin Đorđe Maksimović, sofverski inženjer Microsoft Development Center Serbia govoriće mladima kako da na intervijui za rad u multinacionalnim kompanijama najbolje predstave sebe.

 

Drugi dan konferenciju u subotu od 10 časova rezervisan je za teme primene informacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede. Upotrebu daljinskog navodnjavanja prisutnima će demonstrirati Lazar Jovanović, student Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada koji je sa kolegom napravio sistem SMS navodnjavanja koji mu preko postavljenih senzora šalje informaciju koliko je zemlja vlažna. Od 11 časova biće promovisana platforma Netvist koju u Požegi pokreće bračni par Agayev a preko koje će poljoprivredni proizvođači uskoro moći da prodaju poljoprivredne i druge proizvode.

lazar

 

 

 

 

 

 

 

Milan Popović profesor iz Arilja koji je prvi na ovim prostorima počeo da pravi igrice za decu sa posebnim potrebama predstaviće portal “Razvojne igrice” i govoriti o značaju upotrebe informacionih tehnologija kod ove populacije.

Autor sajta „Priče sa dušom“ Nenad Blagojević podeliće svoje iskustvo rada na ovom projektu i ulazati na mogućnost da se od priča kakve piše može zarađivati.

Aktivisti Udruženja „RAZVOJ UE“ opredelili su se za ovu oblast i teme jer se na Visoko poslovno tehničkoj školi u Užicu obrazuje kadar iz oblasti informacionih tehnologija, a na Učiteljskom fakultetu se izučava obrazovna tehnologija. Drugi razlog je što veliki broj rođenih Užičana radi u vodećim svetskim i domaćim kompanijama IT sektora. Želeli su i da se događaj ovog tipa organizuje i u Užicu i predstave prvenstveno lokalni i regionalni potencijali koje imamo za pozicioniranje na mapi gradova sa IT potencijalom, navode iz Udruženja „RAZVOJ UE“.

Uvideli smo da je organizacija stručnih konferencija posvećenih informaciono- komunikacionim tehnologijama aktuelna u Srbiji i da izaziva pažnju stručnjaka koji se bave IT-em, tako i kreativnih ljudi koji u određenom broju upravo zahvaljujući znanjima i veštinama iz ove oblasti zarađuju džeparac, a mnogi od toga žive. Sigurni smo da Užice kao centar Zlatiborskog okruga zaslužuje organizaciju događaja ovog tipa i da će Web West Weekend postati tradicionalna manifestacija koja će se održavati u Evropskoj nedelji programiranja koja se ove godine obeležava od 15. do 23. oktobra.

Podsećamo da je oblast informacionih tehnologija najbrže rastuća, u celom svetu, a samo našoj zemlji nedostaje oko 30 000 programera. Činjenice ukazuju da najveća potražnja domaćih i stranih kompanija iz godine u godinu vlada za IT stručnjacima koji su obučeni za različite programske jezike, baze podataka, izradu aplikacija za mobilne telefone i druge poslove u ovom sektoru.

Logo i dizajn materijala za konferenciju uradio je Stefan Penezić iz Užica, aktivista Udruženja “RAZVOJ UE”.

Generalni medijski sponzor konferencije je portal www.uzickarepublikapress.rs, a medijski partner produkcija ZOOM UE.