Za 17. decembar raspisani parlamentarni i lokalni izbori u 65 gradova i opština

01. Novembar 2023
Za 17. decembar raspisani parlamentarni i lokalni izbori u 65 gradova i opština

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je ukaz o raspuštanju Narodne skupštine i raspisao parlamentarne izbore za 17. decembar.

„Na osnovu člana 109. Ustava Srbije, na obrazloženi predlog Vlade od 30. oktobra donosim ukaz o raspuštanju Narodne skupštine. Donosim odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike za 17. decembar“, rekao je on.

Inače, prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, stranke i koalicije izborne liste treba da podnesu Republičkoj izbornoj komisiji na propisanom obrascu i to najkasnije 20 dana pre dana glasanja, što znači  do 28. novembra tekuće godine.

Za podnošenje izbornih lista potrebno je prikupiti 10 000 overenih potpisa građana koji podržavaju listu, dok je za manjinskje stranke dovoljno 5 000 potpisa. Na izbornoj listi mora biti najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola.
Republička izborna komisija dužna je da donese odluku o izbornoj listi u roku od 48 časova od njenog podnošenja.

I Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić raspisao je izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji za 17. decembar.

Predsednik Skupštine je odluku o raspisivanju izbora potpisao u centralnom holu Doma Narodne skupštine.

„Poštovani građani Srbije, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Zakonom o lokalnoj samoupravi raspisani su izbori za odbornike u skupštinama 65 gradova i opština u Republici Srbiji za 17. decembar 2023. godine. Ova odluka stupa na snagu u trenutku objavljivanja u Službenom glasniku. I od tada počinju da teku rokovi za sprovođenje izbornih radnji“, rekao je Orlić na konferenciji u Skupštini Srbije.

Na području Zlatiborskog okruga odluke o raspuštanju skupštine opština donete su za  Požegu, Priboj i Prijepolje.