Za efikasnije privredne i prekršajne prestupe

16. Jun 2017
Za efikasnije privredne i prekršajne prestupe

Nakon 13 meseci od početka radova u Užicu je u funkciji zgrada Privrednog i Prekršajnog suda najveća po površini izgrađena u poslednje dve decenije u oblasti pravosuđa, istakla je Nela Kuburović, ministarka pravde. Na više od tri hiljade metara kvadratnih u 19 sudnica biće dodatno ubrzan rad u ova dva, ali iu odeljenju Apelacionog suda.

ministarka i govornici

Ministarka je naglasila da je po naplati kazni u oblasti prekršaja sa 110 miliona dinara u prošloj godini, Užice među najviše kotiranim gradovima, dodajući da se i Privredni sud svrstava među najažurnije u Srbiji.

Izgradnja zgrada suda u Užicu, Raškoj i Pančevu predstavljaju korak više ka efikasnosti pravosudnog sistema u Srbiji koji je reformisan od 2010. godine, naglasila je Kuburovićeva.

 

Bolji uslovi rada za zaposlene, veći broj sudnica, veći broj dana za suđenje sve to utiče na smanjenje zaostalih predmeta i efikasnosti celog pravosuđa, objasnila je ministarka.

prekrsajni hodnik

Za Privredni sud koji u Užicu postoji više od 60 godina, a trenutno je nadležan za devet opština Zlatiborskog okruga, nova zgrada znači još bolje uslove rada. Zahvaljujući angažovanju svih zaposlenih u prethodnih nekoliko godina Privredni sud u našem gradu beleži najbolje rezultate u Srbiji, kako po aurnosti tako i po kvalitetu, istakla je  Zorica Brajović, predsednica Privrednog suda.

privredni pisarnica

Slobodan Marinković, predsednik Prekršajnog suda je istakao da su osim za grad Užice nadležni i za opštine Bajina Bašta i Čajetina, a samim tim i za turistička mesta na tom području. S obzirom da je naša nadležnost i granični prelaz Kotroman i magistralni put ka Crnoj Gori godišnje kroz ovaj sud prođe oko 20 000 lica za koja smo dostupni i van radnog vremena, istakao je Marinković.

prekrsajni sudnica

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković, istakao je da je iz gradskog budžeta u ovaj projekat uložena svega million i po dinara, za parterno uređenje i rasvetu, a da je ostali novac stigao iz republike. Petković kaže d je ovo još jedan infrastrukturni objekat koji pojačava značaj Užicu kao regionalnom centru, podsećajući da su tokom prošle godine stigla sredstva oportuniteta za tri značajna projekta koja se odnose na poboljšanje sulova života osoba sa invaliditetom.

Ističući da su Prekršajni sudovi u prošloj godini ostvarili budžetski prihod od 4, 6 milijardi dinara, ministarka Kuburović je dodala da se dosta radi i na pobošljanju smeštajnih kapaciteta u zatvorskim jedinicima u Srbiji.