“Za lepšu školu” dronovi od Rotari klubova

14. Septembar 2021
“Za lepšu školu” dronovi od Rotari klubova

Nastavljajući saradnju sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a na osnovu ranije potpisanog Memoranduma “Za lepšu školu”, Rotari klubovi u Srbiji pokrenuli su akciju za nabavku bespilotnih letelica-dronova za osnovne škole sa ciljem učenja programa skreč i pajton, koji su predviđeni nastavnim planom i programom inforamtike za učenike petog i šestog razreda. Dronovi su danas uručeni direktorima svih osnovnih škola u Užicu.

U ime Grada na donaciji ukupno devet dronova za užičke osnovne škole, kao i opremi koja je nedavno donirana Predškolskoj ustanovi Užice zahvalio se Ratko Trmčić član Gradskog veća.

“Svima je poznato da u poslednjih nekoliko godina Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ulaže mnogo u digitalizaciju u vaspitno obrazovnom sistemu, pa je tako u programu za učenike prvog i drugog razreda predmet “Digitalni svet “, dok je informatika obavezan predmet od petog razreda. Upravo na časovima informatike učenici će korisiti dronove koje su škole dobile, zahvaljujući Rotari klubovima.”

Zorica Jestrović guverner Distrikta Srbija i Crna Gora istakla je da Rotari internacionala kao najveća međunarodna humanitarna organizacija ima za cilj pružanje podrške u situacijama gde je to potrebno.

“Sada smo procenili da su dronovi ono što je neophodno u nastavnom procesu pa smo uz podršku Ministarstva prosvete i loklanih samouprava obezbedili 670 bespilotnih letelica za učenje programa skreč i pajton na časovima informatike i računarstva.

“Zadovoljni smo danas što će sve užičke osnovne škole dobiti po jedan dron, kao osnovno sredstvo i alat koji će moći da koriste kako bi u praksi naučili ono što su učili kroz teoriju. Takođe uz podršku resornog ministarstva i lokalne samoprave donirali smo mobilni nameštaj i IKT opremu Predškolskoj ustanovi Užice. Ovo nije kraj, mi ćemo sigurno nastaviti dalje sa doniranjem opreme i nadamo se da je ovo samo početak veoma uspešne saradnje”.

Radmila Popović Nikitović iz Rotari kluba Užice podsetila je da su njegovi članovi  učestvovali i u izgradnji puta kanjonom Đetinje, kao i da su pre tri godine donirali 56 kompjutera sa pratećom opremom za sve osnovne škole u Užicu. Takođe, kako je istakla tu je i niz drugih aktivnosti poput priredbi i pozorišnih predstava sa ciljem prikupljanja sredstava za učešće u humanitarnim akcijama.

Projekat su finansijski pomogli Rotari fondacija i rotarijanci iz SAD, Nemačke, Australije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Nosilac projekta je Rotari klub Sremska Mitrovica.