Zanati i tehnika ponovo u modi

15. Maj 2017
Zanati i tehnika ponovo u modi

Ukupno 264 učenika biće u narednoj školskoj godini upisana u Tehničku školu u Užicu u pet područja rada. Za trogodišnje obrazovne profile po dualnom sistemu obrazovanja na „Otvorenim vratima“ vladalo je veliko interesovanje, a inovacija među zanatima je operater za preradu metala. Učenici koji ovo upišu direktno će se školovati za radna mesta u Impol Seval-u i Valjaonici bakra, ali i drugim manjim firmama metalskog kompleksa. 

Osnovci koji su u najvećem broju došli sa roditeljima dokazali su nam da znaju za šta hoće dalje da se školuju, bili su zainteresovani i pitali su konkretne stvari, kaže Danijela Prodanović, rukovodilac tima za promociju Tehničke škole iz Užica.

U pet područja rada, odnosno na devet obrazovnih profila biće upisano 264 učenika.  Ukupno 90 đaka školovaće se za tri obrazovna profila u trogodišnjem, od čega dva u dualnom sistemu obrazovanja i to po jedno odeljenje operatera za izradu nameštaja i operatera za preradu metala.

Da je školovanje za zanate pravo rešenje dokaz su operateri mašinske obrade, koji se u Tehničkoj školi u Užicu upisuju već 13 godina. Učenici tokom trogodišnjeg školovanja na ovom smeru steknu praktična znanja i veštine na klasičnim i CNC mašinama.

Koliko je za ovakve zanatske veštine važna praksa najbolje ilustruje primer da od 22 učenika koji će za mesec dana izaći iz klupa njih 18 već čeka posao u kompanijama u kojima su tokom školovanja bili na praksi.

Upravo ova činjenica i jeste suština dualnog obrazovanja, gde se akcenat pored teoretskih znanja iz opšte obrazovnih predmeta daje praktičnim znanjima i veštinama koje će u budućem poslu biti prioritetne.

Učenici koji upišu zanate i koji pokažu istinsku želju da se time bave, mogu da računaju da će brzo doći do posla, jer se u velikom broju zdravih kompanija u narednih nekoliko godina očekuje smena generacija i odlazak dobrih majstora u penziju. Zato đaci koji na vreme “ukradu” zanat budući su nosioci proizvodnje u tim kolektivima, smatra Prodanovićeva.

Mi iz škole verujemo da ćemo zahvaljujući inicijativama privrednika drvoprerađivačkog i metalskog kompleksa, a uz podršku gradskih vlasti i nadležnog ministarstva uspeti da kroz nekoliko godina Užice vratimo na vodeće mesto na mapi gradova u kojima je negovana tradicija zanatstva zahvaljujući kojoj je opstalo nekoliko velikih industrijskih sistema koji su sačuvani do danas, dodaje ona.

Raduje nas veliko interesovanje učenika i ove godine za operatera za nameštaj jer je očigledno da učenici prve generacije koji će uskoro završiti prvu godinu pozitivno govore o svom školovanju koje osim teoretskom nastavom obiluje i praktičnom u 7 kompanija koje su inicirale pokretanje ovog obrazovnog profila, navodi Prodanovićeva.

Kada je reč o četvorogodišnjem školovanju u Tehničkoj školi u području rada mašinstva biće upisano po 30 učenika u obrazovne profile tehničar za kompjutersko upravljanje i tehničar za robotiku.

U ogledno odeljenje elektrotehničara informacionih tehnologija upisaće se 24, a za elektrotehničare telekomunikacija i tehničare mehatronike školovaće se po 30 učenika.

U području rada grafičarstva od naredne školske godine po prvi put će se školovati 30 učenika za tehničare za grafičku pripremu.

Treba istaći da učenici Tehničke škole bez obzira da li završe tri ili četiri godine, školovanje mogu nastaviti na visokim školama i fakultetima.

Dosadašnje iskustvo pokazuje da se najčešće upisuju na mašinske fakultete, a poslednjih godina odlaze na telekomunikacije i mehatroniku.

Zanemarljiv broj je onih koji nakon četvorogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja sebe prepoznaju u sferi pravnih ili ekonomskih nauka i nekih drugih društvenog usmerenja.

 

Tekst je deo projekta "Užičani kojekude" koji grad Užice finansira u okviru podrške lokalnim medijima.

Ovaj tekst je deo projekta “Ključ dobrog posla je stručniji pojedinac” sufinasiran sredstvima grada Užica za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017.godini.