Zašto je ujed krpelja toliko opasan i kako ga tretirati?

Autor: https://www.doktok.rs/lekari/karin-vasic
01. Maj 2024
Zašto je ujed krpelja toliko opasan i kako ga tretirati?

Lepo vreme, bujna vegetacija i duži boravak u priprodi najavljuju opasnost od ujeda krpelja. S obzirom da su prenosioci zaraznih bolesti, moramo znati kako da pravilno postupimo kada ih nađemo na deci. Treba biti oprezan i kada se dete igra sa kućnim ljubimcem jer krpelji sa životnje (psi, mačke) mogu preći na dete.

Zbog čega je ujed krpelja toliko opasan?

Krpelji su paraziti koji mogu da prenesu veliki broj bakterija i da izazovu veoma ozbiljna oboljenja. Većina ujeda je bezopasna, slično ubodu komarca, nekad i bez simptoma. Ipak u našim krajevima je oko 30% krpelja zaraženo bakterijom Borelia burgdoferi koja može dovesti do pojave Lajmske bolesti.

Brojne studije su pokazale da, ukoliko krpelj stoji na koži duže od 24 sata, verovatnoća zaraze se višestruko povećava, a ovaj rizik je još veći ukoliko krpelj stoji duže od 48 sati. Prvi stadijum Lajmske bolesti javlja se neposredno nakon uboda i može biti praćen glavoboljom, bolovima u mišićima, povišenom telesnom temperaturom, groznicom, malaksalošću i uvećanjem regionalnih limfnih žlezda. Na koži se javlja crvena promena kružnog oblika, u čijem centru je mesto uboda, u vidu makule tj bubuljice. To mesto može biti otečeno, toplo, retko bolno. Promena se sve više širi, ostavljajući u centru područje normalne boje kože. Zbog toga se naziva erythema migrans (migririajuce crvenilo). Ove promene se javljaju od 1 do 30 dana nakon uboda, pa je zato vrlo važno mesto ujeda pratiti narednih mesec dana. Kod oko 50% pacijenata, iste promene se mogu javiti na drugim delovima tela. Ako primetite crvenilo obavezno se javite lekaru, koji će vam ordinirati antibiotik, čime ćete u najvećem broju slučajeva sprečiti razvoj druge i treće faze bolesti koje mogu dovesti do oštećenja nerava, zglobova, krvnih sudova i sl.

Tehnika uklanjanja krpelja

Kada se krpelj uoči, mora odmah da se odstrani sa kože!

Najbolje je da se to uradi u nekoj od zdravstvenih ustanova ili u najblizoj ambulanti, koje su opremljene instrumentima kojima brzo i bezbolno mogu izvaditi krpelja. Ovo je jako bitno, jer ukoliko ga naglo trgnete iz kože, u njoj mogu da ostanu glava i rilice kojima se krpelj zakačio za dete.

Ukoliko u blizini nema medicinske ustanove, vađenje krpelja mogu pokušati roditelji. Krpelja treba uhvatiti što bliže koži, običnom pincetom, ne treba ga uvrtati već povući nagore ujednačenim intenzitetom. Nemojte krpelja da opijate alkoholom ili benzinom ili premazivati uljem, jer će to navesti krpelja da u krv oslobodi sekret u kome se nalazi bakterija. Kada se krpelj ukloni, mesto ujeda treba oprati sapunom i vodom ili isprati nekim od lokalnih antiseptika.

Imajući u vidu da se preko krpelja prenosi i prouzrokovač tetanusa, pedijatar će da vam preporuči odgovarajuću antitetanusnu zaštitu. Uvidom u karton vakcinacija, lekar procenjuje da li dete treba da primi antitetanusni serum ili je uz to potrebna i antitetanusna vakcina. Deca koja se redovno vakcinišu neće zahtevati antitetanusnu zaštitu.

S obzirom da je 30% krpelja zaraženo Borelijom, najefikasnija prevencija je da dete dobije odgovarajući antibiotik da se spreči mogućnost nastanka Lajmske bolesti (posebno ako je krpelj proveo na koži više od 24 sata). Postoji mogućnost da se izvađeni krpelj odnese u odgovarajuću laboratoriju, gde se može proveriti da li je zarazan, pa tek onda pristupiti antibiotskoj terapiji. Ukoliko postoji indikacija da se ordinira antibiotik, najbolji izbor je Amoksicillin (doziranje određuje pediatar). U slučaju alergije na penicillin, lekar propisuje odgovarajuću zamenu. Za odrasle se propisuju tetraciklini.

Preporuka

Često roditelji ne znaju da prepoznaju ili utvrede da li je u pitanju ujed krpelja ili nešto drugo, zato su tu lekari čije su konsultacije dostupne svakoga dana i onlajn putem i to besplatno, na DokTok platformi. Svakako, potencijalne mere zaštite dece od ujeda krpelja jesu da pri odlasku u prirodu nose odeću sa dugim rukavima i nogavicama, kao i kape. Preporučuje se korišćenje repelenata (sprejeva) protiv krpelja. Posle boravka u prirodi obavezno je detaljno pregledati dete kako bi se eventualni krpelj uočio.

Korišćena fotografija preuzeta sa www.doktok.rs