Jasnije deklarisanje hrane

iconZdravlje

June 15, 2018

Novi pravilnik o označavanju hrane u Srbiji primenjuje se od danas, 15. juna. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i NALED-ov Savez za hranu i poljoprivredu predstavili su Vodič za deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane koji obezbeđuje preciznije označavanje sastava i kvaliteta namirnica, koji predstavlja pomoć proizvođačima ali i potrošačima.

Woman shopping at the supermarket

Najveći deo pravilnika odnosi se na energetske vrednosti i količine masti, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli, u njemu je navedeno da svi sastojci proizvoda moraju biti navedeni, a ako su deo namirnica složeni (majonez, hleb, biskvit) tada i njihovi delovi moraju biti posebno označeni.

Količina sastojka će biti obavezan element, tako da će, na primer, potrošači znati koliko tačno jagoda ima u jogurtu sa jagodom, ribe u ribljim štapićima, ali i koliko ima kupine u soku koji na ambalaži ima sliku tog voća.

Količinu ovih sastojaka proizvođači će morati da daju na 100 grama ili 100 mililitara proizvoda.

Sve te informacije moraju biti na istoj strani ambalaže, odnosno u jednom vidnom polju potrošača.

Ubuduće će prisustvo alergena u namirnicama morati da bude naznačeno, ali je ostavljena sloboda na koji način, odnosno bojom, stilom ili vrstom slova će biti naglašeno da proizvod sadrži žitarice, mleko, jezgrasto voće, jaja ili druge alergene sa definisane liste.

Ukoliko proizvod ima manje od 20 miligrama gutena po kilogramu, onda može da nosi oznaku da je “bez glutena”.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Vujović rekao je da je cilj  Vodiča za deklarisanje hrane da potrošač ima jasne podatke o proizvodu.

“Potrošač treba da dobije ispravne i jasne podatke o hrani, posebno o sastava, količini, trajnosti, poreklu, karakteristikama, identitetu i svojstvima hrane”, kazao je Vujović.

Pravilnikom nije definisana upotreba marketinških termina “sveže”, “prirodno”, “tradicionalno”, ali je preporučeno da njihova upotreba ne dovodi potrošače u zabludu.

Isti problem je i sa oznakom “posno”, jer ne postoji nacionalni standard šta se pod tim terminom podrazumeva.