Potvrđeno prisustvo gripa u Zlatiborskom okrugu

iconZdravlje

January 16, 2020

Na području Zlatiborskog okruga u toku prethodne sedmice dokazano je pristustvo virusa gripa A (H1). Kao i prethodnih sezona nadzora nad gripom, laboratorijska potvrda virusa u ovo doba godine je očekivana. Do sada je prijavljeno oko 200 obolelih koji imaju simptome slične gripu, a uglavnom je reč o blažoj kliničkoj slici. Nakon uzimanja brisa iz grla i nosa na potvrdu idu samo oni sa težim simptomima, ističu u Zavodu za javno zdravlje u Užicu.

Epidemiolozi podsećaju da je vakcinacija najefikasnija mera prevencije u cilju sprečavanja infekcije virusom gripa. Preporučuju i opšte mere prevencije: izbegavanje

bliskih kontakata sa obolelim osobama, higijenu disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi.

Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se simptomatska terapija koja podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lekova za sniženje povišene telesne temperature), a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara. Antibiotici nisu delotvorni u lečenju gripa.

Kod svakog pogoršanja simptoma neophodno je odmah se obratiti lekaru.