U Zlatiborskom okrugu pozitivna 44 učenika i 29 zaposlenih

iconZdravlje

January 18, 2021

Drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama je počelo danas, a nastava se odvija na isti način kao na početku prvog polugodišta u septembru. To zači da tri različita modela nastave imaju mlađi osnovci, stariji osnovci i srednjoškolci dok i dalje ostaje mogućnost da školarci prate časove isključivo onlajn. Časovi su skraćeni i traju 30 minuta.


Na području Školske uprave Užice koja pokriva sve opštine Zlatiborskog okruga a na nastavu u drugom polugodištu zbog pozitivnih testova na Covid 19 nisu krenula 44 učenika, 29 zaposlenih od čega 21 nastavnik.    

To je značajno manji broj pozitivih u odnosu na na primer 8. decembar prošle godine kada na području Školske uprave nastavu nije pohađalo 159 učenika i 199 nastavnika, naveo je za naš portal Vladimir Živanović, načelnik Školske uprave Užice.

Živanović je istakao da je prvog dana nastave u drugom polugodištu  bilo problema u Novoj Varoši i Prijepolju.


Naime, zbog jušerašnjeg kvara na glavnoj trafostanici u Novoj Varoši pola gradske teritorije i nekoliko sela ostalo je bez struje. To je uticalo i na prestanak rada pumpi pa su meštani ove opštine bili i bez grejanja i bez vode. Zbog hladnih učionica učenici osnovnih škola u selima Akmačići i Božetići, kao i srednjoškolci u Novoj Varoši nastavu su pohađali online. Problem je rešen, pa će od sutra nastavi proces biti normalizovan, rekao je on.

Kada je u pitanju Prijepolje, tu postoji problem u organizaciji prevoza za učenike koji iz pojedinih sela putuju u grad u srednju školu. Oni će do 15. februara kada se očekuje da se izabere prevoznik nastavu pohađati online, rekao je Živanović za naš portal.

Treba istaći da antikovid pravila u školama ostaju ista što znači u učionici može da bude najviše 15 đaka računajući i učitelje odnosno nastavnike. Đaci tokom nastave ne menjaju učionice i kabinete, osim ako nije neophodno. Maske mogu da skinu dok su u klupi, a stavljaju ih kada idu do toaleta i kada su na velikom odmoru.

Ako jedan učenik dobije koronu, on će biti izolovan, dok će ostali nastaviti normalno sa radom, a ukoliko dva ili više učenika bude zaraženo, izoluje se celo odeljenje i prelaze se na onlajn. Pravilo je i da ako se u porodici nekog učeika pojavi korona, on neće ići u školu već će preći na onlajn. Ako učenik prijavi tegobe u školi, nastavnik zove roditelje da dođu, a u međuvremenu đaka izoluje u specijalnoj prostoriji.

Kolektivni sportovi su zabranjeni za vreme časa fizičkog vaspitanja.

Ovome dodajemo da će učeici u Srbiji imati mini-odmor za Dan državnosti na Sretenje, kada će uz vikend biti vezaa još dva slobodna dana, 15. i 16. februara. Ako toga, a do kraja školske godine jedina veća pauza predviđena je za Uskrs i Prvi maj, od 30. aprila do 10. maja.