Za povratnike iz inostranstva obavezan upitnik samoprocene simptoma

iconZdravlje

September 18, 2020

Vlada Srbije objavila je detaljno uputstvo o tome šta treba da rade putnici koji u Srbiju uđu nakon petka do 18 sati. Svi oni treba da podnesu elektronsku prijavu na adresi www.e-zdravlje.gov.rs.

 

Državljanima Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u  Srbiji, a koji dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom – Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, prilikom pasoške kontrole uručivaće se pisano obaveštenje kojim se upozoravaju na obavezu javljanja nadležnoj kovid ambulanti ili teritorijalno nadležnom Zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od prelaska državne granice.

Svi oni treba da podnesu elektronsku prijavu na adresi www.e-zdravlje.gov.rs.

Kada popune upitnik samoprocene simptoma, na osnovu odgovora će dobiti smernice o daljem postupanju, a ako ostave broj telefona i odgovori ukažu na sumnju na kovid-19, lekar će ih pozvati na pregled.

Građani ne treba po automatizmu da posećuju kovid ambulante pri povratku iz inostranstva, već samo oni koji urađenim testom samoprocene dobiju takva uputstva.

Time se izbegavaju nepotrebne gužve u ambulantama i eliminiše se opasnost da se nezaraženi građani eventualno inficiraju virusom u redovima za pregled.

Period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid ambulantu treba još jednom da urade test samoprocene na kovid-19.

Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

 

Građani koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba da pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon je objasnio, da je prijava nešto što već postoji kao test samoprocene na portalu e-zdravlje i prilično je jednostavna, jer se ubacuju lični podaci.

Kaže da, čim se prijava izvrši osoba je rešila svoju građansku obavezu, a ako dobije neke tegobe kao što su povišena temperatura, gubitač čula ukusa i mirisa i ostale rspiratorne tegobe, onda se javlja u kovid ambulantu.

Kako je naveo, kada osoba dođe u ambulantu, tamo već postoje povratne informacije. Od podataka koje je potrebno uneti tu su granični prelaz i datum prelaska, uz ostale lične podatke.

Kon kaže da je to mera gde kazna nije glavni način borbe, već je potrebno shvatiti da onaj ko se bahato ponaša, ne prijavi se, a dovede do posledica i zaražavanja, pogotovo ako dođe do tragičnih posledica, ne može da izbegne ono što piše u zakonu.