Žene i osobe sa invaliditetom najviše diskriminisani

15. Novembar 2017
Žene i osobe sa invaliditetom najviše diskriminisani

Uoči 16. novembra Međunarodnog dana tolerancije Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da su, prema zvaničnim podacima, u 2016. godini najviše bile diskriminisane žene i osobe sa invaliditetom.

Najčešći primeri su slučajevi diskriminacije žena tržišta rada i u vezi s materinstvom, uglavnom nega deteta. Žena se po povratku sa porodiljskog bolovanja neretko degradira profesionalno, dobija i niže plaćeno mesto“, rekla je Jankovićeva  RTS.

Ona je dodala da su izuzetno ugroženi bili i stariji sugrađani na polju ostvarivanja zdravstvene zaštite, dok su se mladi sa diskriminacijom suočavali na polju obrazovanja. Ona smatra da i u medijima često ima tekstova koji podstiču diskriminaciju žena i predrasude.

HAver Srbija

Foto–Haver Srbija

Janković je navela da će na godišnjoj konferenciji kancelarija za rodnu ravnopravnost predstaviti zvanične podatke na osnovu preporuka koje su dali i da će po prvi put biti predstavljeni zvanični podaci o broju žena na javnim funkcijama – od lokalnih samouprava do vrtića.

Ona je ocenila da je Srbija u prošloj godini bila dobar primer tolerancije, navodeći odnos sa migrantima i to što se Parada ponosa godinama održava bez incidenata.

Nova generacija je potpuno oslobođena predrasuda. Ove godine sam razgovarala sa hiljadu dečaka i devojčica i oni uopšte nemaju problem sa tolerancijom, istakla je Jankovićeva.

Za nju je ohrabrujuće i to što veliki broj muškaraca preuzima ulogu očeva. Treba to istaći da se ne stvara nerazumevanje i da ne stvaramo novi jaz među polovima, naglasila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Inače, Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) ustanovila je 16. novembar kao Međunarodni dan tolerancije 1995. godine  To je dan koji nas podseća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Tolerancija je prihvatanje bogatstva različitosti ideja i stavova, onih koji su druge nacije, vere, seksualnog opredeljenja, ili koji govore drugim jezikom. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije, obeležava Međunarodni dan tolerancije kao svoj dan.