Zlatibor, planina po meri najmlađih posetilaca

Autor: Slavica Panić
21. Decembar 2022
Zlatibor, planina po meri najmlađih posetilaca

To da je Zlatibor najposećenija turistička destinacija u Srbiji je dobro poznat podatak. Razlog tome je decenijski razvoj turističke ponude i obogaćivanje sadržaja svim uzrastima. Ipak, ono po čemu se razlikuje od svih ostalih jeste izobilje sadržaja namenjenih deci, pa je, pored zdravog vazduha to razlog zbog čega njihovi roditelji Zlatibor biraju za destinaciju godišnjeg odmora. Bilo da je leto ili zima, ali i proleće i jesen, na Zlatiboru će uživati svako dete. Na svakom koraku naći će se nešto najmlađe, pa roditelji nemaju brigu kako da ispune dan, već samo da se odluče koji će od ponuđenih sadržaja odabrati.

Zimski period i zimske čarolije svakako su ono u čemu najmlađi najviše uživaju kada zlatnu planinu prekrije snežni pokrivač. Simbol dečje graje, sankanja, skijanja, klizanja i uživanja na snegu je zlatiborska Obudojevica. Ovaj zlatiborski breg, sinonim je za one koji prvi put staju na skije i uče se prvim spustovima. Najviše je najmlađih ali ima i starijih početnika. Posle pet časova obuke, kada savladaju Obudojevicu, mogu na Tornik, čije su staze duže i strmije.

„ Na Obudojevici imamo deset snežnih topova i sve staze su idealne za skijanje. U ovaj ski centar uglavnom dolaze početnici ali i rekreativci koji vole blage staze. Na Obudojevici, kada ima dovoljno snega, svaki dan bude par hiljada skijaša“, kaže  Bojan Šukilović ispred zlatiborskog ski centra „Gold Mountain“.

Pre nego što prvi put stanu na skije, najzanimljivija vožnja za mališane je na plastičnom klisku, pa se na ovaj način najmlađi tokom zime zabavljaju i na drugim lokacijama blažih nagiba kao što je prostor iznad zlatiborskog jezera.

Tradicionalna vožnja sankama koje vuku konji i dalje je nezaobilazna zabava za decu. Najmlađi ne propuštaju ni jahanje konja, što je za najmlađe, koji se često prvi put susreću sa ovom životinjom, pravi izazov.

“Uglavnom je vožnja put Obudojevice i Bregova, van naselja. Mušterije su nam uglavnom porodice, roditelji sa malom decom i stariji turisti“, rekao nam je kočijaš Milovoje Dužanić.

Brojna su dečja igrališta, mini parkovi sa bogatim mobilijarom a za najmlađe, koji su u određenom uzrastu najčešće fascinirani dinosaurusima, dominira “Dino park” koji je zasigurno najatraktivniji sadržaj za najmlađe turiste.

Osim u šetnji pored dinosaurusa, najmlađi uživaju u električnim automobilima, a starija deca u kvadovima, air soft poligonu i jahanju konja.

Posetioci Zlatibora uživaju i u Adrenalin parku koji se takođe nalazi u samom centru Zlatibora i predstavlja pravu adrenalinsku atrakcija kako za decu tako i za odrasle. Prostire se na površini od oko 1000m2 i podeljen je u tri celine za različite grupe korisnika. Na ovoj lokaciji posetioci mogu da se oprobaju u više od 16 prepreka koje su postavljene.

Od ove godine Zlatibor je dobio i panoramski točak sa raznobojnim kabinama u kojima takođe uživaju najmlađi sa svojim roditeljima.  Nova atrakcija Zlatibora, panoramski točak, koji se zavrteo početkom februara, već je privukao ogromnu pažnju turista. Reč je o turističkoj atrakciji, prvoj takvog tipa u Srbiji. Vožnja koja traje pet minuta, pruža pogled na sve četiri strane zlatne planine.

Četvorosedne kabine, kojih je na točku 24, nude neobičnu ali prijatnu vožnju koja je namenjena razgledanju panorame, pre nego podizanju adrenalina.

Ideja za ovu atrakciju je stigla iz Rusije, a na Zlatiboru ju je realizovao Slobodan Đoković, Požežanin koji se posle 15 godina vratio u rodni kraj i doselio na planinu koja mu je u srcu i po kojoj se zvao njegov restoranu u ruskom Jekaterinburgu.

Pored panoramskog točka, u ovom modernom zabavnom parku postoje i drugi sadržaji, namenjeni pre svega deci, ali panoramsku vožnju niko ne propušta. Samo u jednom danu, u pogledu iz njegovih kabina uživa više od  hiljadu ljudi.

 

Tekst je deo projekta „Turistički sadržaji Zlatibora, korak ispred svih“ koji je sufinansiran sredstvima opštine Čajetina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.