Zlatiborska “Gold gondola”se tokom leta vinula na svetske visine

Autor: Slavica Panić
22. Septembar 2023
Zlatiborska “Gold gondola”se tokom leta vinula na svetske visine

Vožnja gondolom na Zlatiboru jeste neizostavna ruta svakog turiste koji ne odoleva panoramskom razgledanju najlepših predela Zlatibora ali i da tu priliku iskoristi tokom svake posete ovoj planini.Letnja sezona je započela rekreativnim aktivnostima na otvorenom pa svakog dana, na međustanici Ribničko jezero i krajnjoj stanici Tornik, putnici gondola su uživali u pregršt raznovrsnih sadržaja i to besplatno. Od desetog jula pa do kraja letnje sezone, turisti su birali gondolu u vremenu od jedanaest do trinaest časova jer su svi sadržaji, za decu i odrasle, organizovani u tom terminu a zatim su organizovani i večernji sadržaji tokom noćnih vožnji.

Ljubitelji adrenalina su svakog ponedeljka na međustanici, mogli da se oprobaju u paraglajdingu uz stručnu podršku instruktora. Sportske aktivnosti, među kojima je i streličarstvo, su na programu gondole bili svakog utorka na međustanici kod Ribničkog jezera. U duhu zabave, ova veština testira koncentraciju i preciznost okupljajući porodicu i prijatelje u atmosferi aktivnog odmora. Streličarstvo je bili moguće zakazati kao posebnu aktivnost tokom celog leta, svaki dan.

Sreda je bila posvećena dečijoj mašti kada su najmlađi razvijali nove veštine na likovnim, edukativnim i zabavnim radionicama. Najbolji izbor za beg sa vrelog asfalta i užurbane svakodnevice bio je planinski ambijent pored Ribničkog jezera koji je postao omilljeno „antistres sklonište“ za turiste. Eko park na međustanici predstavlja poseban vid modernog odmarališta koje sadrži mobilijar od prirodnih materijala. Na putu prema Ribničkom jezeru nalazi se i drveni mobilijar pogodan za uživanje i odmor, kao i kutak namenjen deci sa brojnim društvenim igrama. Međustanica je roditeljima sa malom decom  bila je idealna za predah od vožnje jer se na jednom mestu mogu osvežiti uz napitke iz gondola bara, a u blizini je i tjubing staza kojoj se najviše raduju mališani.

Relaks radionice četvrtkom bile su pravi izbor za sve kojima je potreban odmor od svakodnevice. Posetioci su imali priliku da se, na međustanici, upoznaju sa različitim tehnikama opuštanja i načinima spravljanja eteričnih ulja odnosno antistres rolera.

„Antistres leto na gondoli“ privukao je posebnu pažnju ženske populacije.To  je program koji učesnicma poslao poruku o važnosti negovanja zdravih stilova života, a ambijent okružen borovinom na međustanici bio je idealan za upoznavanje sa blagodetima prirodne kozmetike i najboljih sastojaka za negu lica i tela.Kako kozmetički preparati utiču na kožu i organizam, u čemu je prednost prirodne kozmetike i kako se prave organski kozmetički proizvodi saznale su učesnice besplatne radionice „Zdravi petak“ na Gold gondoli. 

Svakog petka su se menjali sadržaji iz oblasti zdravlja, ishrane i prirode kroz pripremanje raznih zdravih obroka, napitaka, lekovitih melema i čajeva karakterističnih za Zlatibor.  Zdravi zalogaji pripremani su uz stručni nadzor nutricionista Specijalne bolnice „Čigota“.  Osim stručnih saveta o ishrani, dobili su i korisne savete o unapređenju kvaliteta života, usvajanju zdravih životnih i prehrambenih navika, kao i o značaju fizičke aktivnosti, a sve u cilju prevencije mnogih bolesti savremenog čoveka. Posetiocima i gostima je podeljen materijal sa slikovito predstavljenim vežbama, Čigota receptima, jelovnikom od 7 dana, tabelom nutritivnih vrednosti namirnica, vrstama aktivnosti po utrošku kalorija, a naročito se korisnim pokazao „Čigota kuvar“ u kome mogu pronaći mnoštvo korisnih saveta.

Posetioci svih uzrasta koji bi da testiraju svoje sposobnosti snalaženja u prosotru mogli su se zabaviti u traženju Zlatne šišarke na međustanici i osvojiti razne nagrade. Posebna atrakcija ovog leta bili su električni bicikli koje su posetioci mogli da iznajmljuju svakog dana. Putnici se prvo prevezu kabinom do Tornika odakle počinje jedinstvena biciklistička tura kroz koju su se upoznavali sa prirodnim lepotama Zlatibora.

Zlatiborska gondola je ovog leta još jednom postavila nove standarde u turizmu i usmerila ponudu u potpuno novom smeru koji je za mnoge goste Zlatibora bio pozitivno iznenađenje. Noćna vožnja gondolom i bioskop na otvorenom, pomerili su ne samo granice Gold gondola već turizma uopšte. Zvezdano nebo, vožnja kroz noć, miris borova i bioskop na otvorenom, ukratko, doživljaj za pamćenje koji je Gold gondola priredila svojim posetiocima. Prvi put put na Zlatiboru, gosti su imali priliku da uživaju u noćnoj vožnji gondolom, a na međustanici gledali su filmove. Projekcija na velikom platnu u okruženju prirode i Ribničkog jezera pružila je nesvakidašnji utisak gledaocima koji su bili udobno smešteni uz toplu ćebad, piće i kokice. Porodice sa decom, mladi i stariji, došli su na gondolu da premijerno dožive noćnu vožnju u specijalno osvetljenim kabinama.

Gold gondola je odavno postala sinonim za mesto najlepših uspomena, lepih trenutaka i brojnih romantičnih povoda. Veridbe, proslave godišnjica i posebnih datuma mnogi parovi su proslavili u kabinama gondole, sa najlepšim pogledom na snežne ili šarenolike zlatiborske pejzaže. Proteklog avgusta, gondola je svedočila i prvom venčanju, jer su dvoje mladih odlučili da se venčaju baš na Ribničkom jezeru, koje je za njih bilo najromantičnije. 

Gondola na Zlatiboru je već postala prepoznatljiva po originalnosti i nesvakidašnjim idejama kojima unosi novu vrednost u turističku sliku Zlatibora, a najveća inspiracija za nas je kada susret sa gondolom donese radost i lepe uspomene. Nesvakidašnja kabina dekorisana u disko stilu 70-ih godina prošlog veka bila je svojevrsna atrakcija za vremensko putovanje i fotografisanje gostiju. Upečatljive i kreativne slike su danas nezaobilazan deo izlaska mnogih korisnika društvenih mreža kojima je ova gondolina ideja pomogla da naprave fotografije sa najviše lajkova. Disko kugla i šareno osvetljenje koje asocira na diskoteke iz tog perioda, dočarali su atmosferu godina kada su se nosile zvoncare i stvarala nova kultura mladih u svetu.

Porukom „Gondolom do zvezda“ obeležen je završetak još jedne uspešne letnje sezone na zlatiborskoj gondoli uz zabavno veče i etno zvuke Rocher benda. Na najvišem vrhu Zlatibora posetioci su uživali u planinskoj muzičkoj magiji i nezaboravnoj atmosferi koja će ostati upamćena po romantičnom ambijentu, tradicionalnoj muzici, noćnoj vožnji, ukusnim zalogajima i najlepšem pogledu na zvezde.Turisti su ponovo bili pozitivno iznenađeni idejom i sadržajem koji je ulepšao njihov boravak na Zlatiboru. Vožnja kroz letnje veče u specijalno osvetljenima kabinama i muzički program na najdužoj gondoli na svetu nadmašili su očekivanja posetilaca, baš kao i projekcije filmova na međustanici.

Korišćene fotografije—Gold gondola Zlatibor

 

Projekat “Zlatiborskom gondolom do svetskih visina” sufinansiran je sredstvima iz budžeta Opštine Čajetina. Stavovi izneti u pdoržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.