50. Sabor trubača i smotra narodnog stvaralaštva na Zlatiboru

Autor: Turistička organizacija Zlatibor
25. Jul 2023
50. Sabor trubača i smotra narodnog stvaralaštva na Zlatiboru

Tradicionalni, a ove godine i jubilarni 50. Sabor trubača i smotra narodnog stvaralaštva održan je na Kraljevom trgu na Zlatiboru. Po svom sadržaju ovaj Sabor predstavlja muzičku manifestaciju baziranu na etnografskim motivima narodne muzike. Muzika trubačkih orkestara, specifična za Zapadnu Srbiju, uklapa se u integralni proizvod Zlatibora konceptualno baziran na očuvanju narodne tradicije. Ovo je ujedno i predtakmičenje za ovogišnji Sabor trubača u Guči 2023.

U trci za plasman su bili: orkestar “Braće Ilić”, orkestar “Marka Trnavca”, orkestar “Miroslava Đunisijevića”, orkestar “Marka Gligorijevića”, orkestar “Željka Stefanovića I Aleksandra Petronijevića”, “Dragačevske trube” i orkestar “Milenka Filipovića”.

Stručni žiri u sastavu: Dejan Jevđić, majstor trube iz Rasne, Marko Kutlešić, profesor klarineta iz Čajetine i Danijela Veselinović, princeza srpske trube i profesor trube iz Arilja, je odlučivao o nagradama za najboljeg trubača, najbolji orkestar, najboljeg basistu, najboljeg tenoristu, najbolje odsviranu kompoziciju, najbolje odsvirano kolo, najizvornije muziciranje, kao i o dvema memorijalnim nagradama, za najboljeg trubača “Mićo Petrović”, za najbolji orkestar, nagrada “Radovan Babić kao i koji od orkestara će se direktno plasirati na 62. Sabor trubača u Guči koje se održava 13. Avgusta.

Najbolji bubnjar je Rade Vranešević iz orkestran “Miroslava Đunisijevića”, najbolji basista je Elvis Ališanović iz orkestra “Dragačevske trube”, najbolji tenorista je LJubiša Jevtović iz orkestra “Marka Trnavca”, najbolje odsvirana pesma je orkestra “Miroslava Đunisijevića”, najbolje odsvirano kolo je orkestra “Marka Trnavca”, najizvornije muziciranje je orkestra “Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića”, memorijalnu nagradu “Mićo Petrović” za najboljeg trubača dobio je Stefan Ilić iz orkestra “Braće Ilić”, memorijalnu nagradu za najbolji orkestar “Radovan Babić” dobio je orkestar “Marka Gligorijevića”, a orkestri koji su se direktno plasirali za sabor u Guči su: orkestar “Braće Ilić”, orkestar “Marka Glugorijevića”, orkestar “Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića” i orkestar “Milenka Filipovića”.

Zasedao je i žiri publike i novinara u sastavu: Slavica Jovanović, dopisnica RTS-a iz Užica, Žarko Božanić, dugogodišnji glumac amater i Miloš Vermezović, kontrabasista i nastavnik muzičke culture u Mačkatu i doneo je odluku da nagradu za najboljeg trubača 50. Sabora trubača ponese Milenko Filipović iz istoimenog orkestra. Najboljima su uručene plakete i vredne nagrade u vidu truba i bubnja. U revijalnom delu su nastupali orkestar Ivana Jovanovića iz Užica i orkestar Ognjena Vasiljevića iz Požege.

Ovu manifestaciju, koja je pola veka letnja tradicija Zlatibora, organizuje Kulturni centar Čajetina, Turistička Organizacija Zlatibor i Opština Čajetina.

Fotografije—Turistička organizacija Zlatibor