“Tesla na Đetinji” od 7. do 9. jula

Autor: uzice.rs
05. Jul 2024
“Tesla na Đetinji” od 7. do 9. jula

U organizaciji Udruženja “Tesla na Đetinji” od 7. do 9. jula održava se istoimena manifestacija, koja se ove godine organizuje u okviru programa “Era kulture”. Vrata Hidrocentrale “Pod gradom” biće otvorena za sve Užičane i posetioce tokom trajanja manifestacije, ali i predstojećih MOSI.

Dragan Filipović iz Udruženja “Tesla na Đetinji” pozvao je Užičane svih generacija da i ove godine svojim prisustvom podrže manifestaciju, koja promoviše najznačajniju turističku lokaciju, koju Užice ima.

“Program počinje u nedelju 7. jula izložbom slika sa prethodnih likovnih kolonija. Naši akademski slikari uradili su petnaestak dobrih slika, a ove godine slikaće Gordana Janevska iz Severne Makedonije, Valentina Todorić užička slikarka i naš Dragan Tasić. Važno je naglasiti da su vrata Hidrocentrale “Pod gradom” otvorena za sve sugrađane i psoetioce i da će oni moći da je obiđu u pratnji kustosa Zage Nikitović. Takođe, u ponedeljak 8. jula uz otvorena vrata, moći će da prisustvuju dmeonstraciji rada Teslinog transformatora i teslinog jajeta u kome je zapravo sadržana suština njegove misli o naizmeničnoj struji. Dr Goran Marjanović, redovni učesnik manifestacije, održaće okrugli sto “Tesla, život i rad”, a u 18 časova otvaramo izložbu “Znameniti Užičani graditelji hidrocentrale pod gradom, jer red je da se znaju imena tih ljudi. U 18. 30 časova planirana je iteraktivna radionica za najmlađe sa Urošem Petrovićem”, istako je Filipović uz poziv najmlađim Užičanima da isprate “Mozgaonicu za bolji svet”, nakon čega će uslediti koncert mladog užičkog benda Ten Stings.

Trećeg dana, u ponedeljak 9. jula, otvorena vrata 10 do 21 sat. U 17 časova umetnici ćče završavati svoje radove a dr Goran Marjanović imaće okrugli sto “Značaj Hidrocentrale “Pod gradom”. Od 19. 30 časova uslediće okrugli sto na temu “Mladi i nauka”, čiji moderator će biti dr Vladimir Reković, koji radi u CERN-u. Od 21 sat planiran je koncert Dragana Ilića Šekija.

Zoran Žeravčić, takođe član Udruženja “Tesla na Đetinji” najavio je da će na inicijhativu tog udruženja vrata hidrocentrale biti otvorena i tokom trajanja MOSI od 10. do 14. jula.

“Pozivamo sve sugrađane i goste Užica da iskoriste priliku i da naročito sa najmlađim članovima domaćinstva obiću objekat, koji je najznačajnija turistička i na svaki način lokacija koju Užice ima i da pokažemo da nam je zaista stalo da se ona upotpunosti vrati gradu na upravljanje”.

Iz ovog udruženja najavili su i da će, ako sve bude išlo po planu 2. avgusta na dan kada je Hidrocnetrala “Pod gradom” počela sa radom 1900. godine, biti otkrivena bista Mališe Atanackovića i promovisan strip, koji je u izradi.

Korišćene fotografije preuzete sa www.uzice.rs